Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на "Лукойл" Вагит Алекперов. Двамата разговаряха в рамките на провеждащата се в Давос Годишна среща на Световния икономически форум, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Премиерът изтъкна добрите резултати, които българската икономика е постигнала през изминалата година, както и повишаването на кредитния рейтинг на страната ни.

"България се развива устойчиво и това дава основание за по-голям оптимизъм от страна на инвеститорите и по-голямо доверие в нашата икономика", отбеляза Борисов.

Той подчерта сериозната работа на българското правителство за осигуряването на благоприятна бизнес среда, така че страната ни да продължи да бъде привлекателна дестинация за чуждестранните инвеститори. Борисов даде пример с редица чужди компании, които откриха или разшириха производството си в България в рамките на миналата година.

По време на срещата на Борисов и Алекперов беше отбелязано намерението на "Лукойл" да развива дейността си в България.

Снимка: Министерски съвет

 

По-рано министър-председателят се срещна и със заместник-държавния секретар по икономически растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крач.

Борисов се срещна и с Кийт Крач

Снимка: Министерски съвет

Двамата обсъдиха речта на американския президент Доналд Тръмп по време на форума в Давос.

"Имаше много оптимизъм в нея. Радвам се, че нашето стратегическо партньорство е точно в тези сфери, за които Тръмп говори - работни места, доходи, сигурност, мощна икономика", отбеляза Борисов.

Българският премиер добави, че в Давос е разговарял с Иванка Тръмп, която е част от американската официална делегация на форума като съветник на президента.

"Идеята, която тя има, е много важна за нашия регион и е в сферата на безработицата сред младите хора", посочи Борисов.

Той акцентира пред заместник-държавния секретар на САЩ, че тази година в София ще се състоят две големи мероприятия - процесът "Акаба", който страната ни организира с краля на Йордания, и Берлинският процес, на който България е домакин заедно с Република Северна Македония.

Премиерът изтъкна още, че енергийният сектор дава широко поле за сътрудничество между България и САЩ.

"Партньорството ни в тази област има потенциал да допринесе за укрепване на енергийната сигурност на страната ни и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ при изгодни за България условия", подчерта той.

Борисов отбеляза, че страната ни оценява високо подкрепата на американските партньори за изпълнение на приоритетни инфраструктурни проекти като междусистемната газова връзка Гърция-България и проектирания терминал за втечнен природен газ при Александруполис.

"Запазване на ключовата роля на България на газовата карта на Европа е от стратегическо значение", категоричен бе премиерът.