Националният статистически институт днес обяви данните за износа на България, според които той е достигнал почти 28 милиарда лева за първите 6 месеца на годината. Толкова голяма сума от продажба навън в рамките на шест месеца страната ни не е отчитала никога в стопанската си история. Това написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

По данните на НСИ средната брутна месечна работна заплата нараства с 4.3% спрямо първото тримесечие на 2019 г. и достига 1260 лева, извади още от данните на националната статистика, обявени по-рано днес премиерът.

На същото акцентира пред журналисти и министърът на икономиката Емил Караниколов: НСИ съобщи, че през първото полугодие има рекорден износ от 28 милиарда лева. Има и ръст на средната работна заплата, но тук имаме още много работа и с това не бих се хвалил, каза министърът на икономиката.

И премиерът и неговият министър изтъкнаха данните в Туркменистан, където участват в икономически форум.

Какво съобщи НСИ за двата показателя

През периода януари - юни 2019 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 27 840.5 млн. лв., което е с 6.3 на сто повече в сравнение със същия период на предходната година.

Търговското салдо е отрицателно: за периода януари - юни 2019 г. общо в страната са внесени стоки на стойност 30 508.9 млн. лв. (по цени CIF), или с 0.4 на сто повече спрямо същия период на 2018 година. 

През второто тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата e 1260 лв. и нараства спрямо първото тримесечие на 2019 г. с 4.3 на сто. Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2019 г. в обществения сектор нараства с 11 на сто, а в частния - с 12.4 на сто.