На 19 август е крайният срок за подаване на документи за реализация на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Предварителен интерес има от страна на китайска корпорация, южнокорейска компания, на корпорацията "Росатом" и от фирмата "Дженерал Електрик". Очакваме максимален бой инвеститори да потвърдят желаните си за участие в проекта. Това каза пред журналисти по време на икономически форум в Туркменистан енергийният министър Теменужка Петкова.

По-рано, след срещата в Туркменистан с руския си колега Дмитрий Медведев, премиерът Бойко Борсов каза, че в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ "Белене" може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона.

Петкова отбеляза също и че доставките на природен газ от Туркменистан за България са отдавна на дневен ред между правителствата на двете страни. През суапови сделки страната ни може да диверсифицира доставките на природен газ от Туркменистан, посочи тя.

Няма как туркменистанският газ да стигне до България без инфраструктура (тръбопроводите минават през Русия - б.р.) и затова се търсят възможности за суапови сделки и за строителство на газопровод през Каспийски море, обясни Теменужка Петкова.

На срещата на Бойко Борисов и на руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан днес бяха обсъди връзките на двете страни в енергетиката, каза Теменужка Петкова. През септември във Варна предстои заседание на съвместната комисия за икономическо сътрудничество на България и Русия, на което ще бъдат обсъдени тези въпроси, допълни тя.

Проектът за газопровода "Балкански поток" (продължението към Европа на "Турски поток") дава възможност за диверсификация на доставките на енергията. Надявам се съвсем скоро да сключим договор и да реализираме целите през обществената поръчка, каза министърът на енергетиката. "Газпром" резервираха обеми в газопровода и ние пристъпваме към възлагане на обществена поръчка и се надяваме на успешна реализация на проекта, посочи Петкова.

България и Туркменистан обсъждат спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и развитие на сътрудничеството в сферата на енергетиката, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след посещението на българска правителствена делегация в Туркменистан, цитирана от БТА.

В рамките на транспортния коридор Каспийско до Черно море участват няколко държави. България може да се включи с морските си пристанища. В Транспортния коридор от персийските пристанища на Иран до Черно море се говори с няколко държави , включително Иран. Споразумение за този коридор трябва да се ратифицира от Европейската комисия, посочи министърът на транспорта Росен Желязков.

Днес НСИ съобщи, че през първото полугодие има рекорден износ от 28 милиарда лева. Има и ръст на средната работна заплата, но тук имаме още много работа и с това не бих се хвалил, каза министърът на икономиката Емил Караниколов.