Британският премиер Борис Джонсън се готви да започне търговски преговори със САЩ през идните две седмици, пише в неделния си брой в. "Телеграф", цитиран от Ройтерс и БТА.

Премиерът ще публикува следващия понеделник (2 март) "червените линии" на правителството в преговорите. Очаква се Лондон да се противопостави на исканията на САЩ техните фармацевтични компании да получат по-голям достъп до британския пазар, посочва изданието.

Вчера министърът на околната среда, прехраната и развитието на селските райони на Великобритания Джордж Юстис привидно смекчи твърдата позиция на страната си за вноса на американски пилета, третирани с химикали, припомня вестникът.

Макар да заяви, че не се планира да бъде разрешен вносът на хлорирани пилета, които са незаконни във Великобритания, той коментира, че това е остаряла технология, до голяма степен заменена в САЩ с използването на млечна киселина. "Тук има възможност за разумна дискусия, тъй като и ние използваме млечни киселини при някои биологични видове, особено говедата, макар и не за пилетата", каза министърът.

Стъпките в тази посока ще бъдат възприети като опит за засилване на натиска върху ЕС, чиито лидери поставиха под съмнение сключването на търговска сделка с Великобритания до края на годината, се допълва в публикацията.

Очаква се британското правителство да представи в четвъртък (27 февруари) подробните си искания по търговската сделка с ЕС.