Британският премиер Борис Джонсън днес приветства търговската сделка с Европейския съюз като нова отправна точка за отношенията с Общността. Той направи това в разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде Ройтерс.

"Току-що разговарях с @eucopresident (председателя на Европейския съвет) Шарл Мишел. Приветствах значението на споразумението Великобритания/ЕС като нова отправна точка за нашите отношения, между суверенни равни", написа Джонсън в Туитър.

Очакваме с нетърпение официалната ратификация на споразумението и съвместната работа по споделени приоритети като справянето с климатичните промени, добави той.

Постоянните представители на 27-те страни членки на ЕС по-рано днес дадоха зелена светлина за временното прилагане от 1 януари до 28 февруари на споразумението, което подлежи на одобрение от Европейския парламент в началото на 2021 година, предадоха Франс прес и ТАСС.

Кои са най-недоволни - британските риболовци

Британските рибари заявиха, че се чувстват предадени от търговската сделка, сключена между премиера Борис Джонсън и Европейския съюз, предаде ДПА.

"Ядосан, разочарован и предаден съм", каза днес пред Би Би Си Андрю Локър, ръководител на Националната федерация на рибарските организации.

"Борис Джонсън ни обеща правата върху всички риби, които плуват в нашата изключителна икономическа зона, а получихме частица от това", отбеляза той.

Джонсън бе обещал нито един рибар да не изпадне в по-лошо положение със сделката му, припомни Локър, но сега "категорично сме по-зле".

"Когато бяхме в ЕС, търгувахме с риба с ЕС. Разменяхме неща, които не използваме, срещу риба, която те не използват, и това ни позволяваше да съставяме годишен план за риболова", добави Локър.

"Сега получихме частица от това, което ни бе обещано с Брекзит. Наистина, наистина ще водим борба тази година", подчерта той.

Британският държавен министър за Брекзит Майкъл Гоув изрази несъгласие, като коментира пред Би Би Си, че Великобритания ще бъде в много по-силна позиция от ЕС.

Според общата политика на ЕС в областта на рибарството британските рибари биха имали достъп само до 50% от рибата в британски води. Сега тази цифра ще нарасне до 67% до 2026 година, обясни Гоув.

Риболовът има малка роля в икономиката на Великобритания, но изигра знакова роля в мъчителните преговори за Брекзит, припомня ДПА.

В крайна сметка Лондон направи отстъпки, за да подпише сделка в четвъртък, допълва агенцията.