Икономиката на САЩ все повече зависи от потребителските нагласи на богатите американци и от техните разходи. Оказва се обаче, че може би са към своя край дните, в които състоятелните жители на страната харчеха като за последно, съобщава БТА.

Американците забогатяват

Финансовото състояние на американските домакинства се увеличава през последните години въпреки високата инфлация и повишаването на лихвените проценти, за да бъде овладяна. Това от своя страна оскъпи кредитирането в САЩ.

Доклад на Управлението за федерален резерв сочи, че поскъпването на средните стойности на акциите, търгувани на фондовите пазари в САЩ, в съчетание с нарастващите цени на жилищата в страната, са увеличили състоянието на американците между 2019-а и 2022 година.

Тази тенденция е известна сред икономистите като "ефект на богатството".

"Ефектът на богатството" означава, че много потребители в САЩ са разполагали с достатъчни пари, за да харчат за скъпи туристически пътувания и за покупката на луксозни стоки.

Ускоряването на икономическия растеж на САЩ през 2023 г. до голяма степен се дължи на повишаването на разходите на американските потребители, посочват анализатори.

"Ефектът на богатството" продължава да оказва влияние върху икономиката на САЩ, тъй като средните стойности на акциите достигат до нови рекордни равнища, а високата доходност на облигациите увеличава приходите на спестителите, посочва Си Ен Ен.

Над 70 на сто от общото богатство на домакинствата в САЩ е собственост на хора, които са на възраст над 54 години, сочат данни от проучване на Управлението за федерален резерв.

Икономическият подем в САЩ напоследък обаче се забавя до известна степен на фона на по-слабите от очакваното данни през април за заетостта и продажбите на дребно.

Богатите ограничават разходите си

Икономиката на САЩ като цяло остава стабилна, включително и нивото на безработицата, което е под 4 процента. Определени знаци обаче сочат, че икономическото състояние на страната е изправено пред някои негативни фактори.

Един от тези фактори е промяната на потребителските нагласи на богатите американци.

Последните финансови отчети на някои компании за луксозни стоки са знак, че състоятелните хора в САЩ са започнали да стават по-предпазливи, когато харчат парите си, отбелязва Си Ен Ен.

Британската компания "Бърбъри" (Burberry) обяви по-рано този месец спад на печалбата си с 40 на сто на годишна основа през финансовата година, приключила в края на март. Продажбите на веригата от магазини за луксозни стоки в САЩ са спаднали с 12 на сто спрямо предходната финансова година.

"Да постигнем планираните резултати, на фона на забавящото се търсене на луксозни стоки, се оказа истинско предизвикателство за нас", посочва главният изпълнителен директор на "Бърбъри" Джонатан Акеройд.

Най-голямата корпорация в света за луксозни стоки - френската група "Луи Вюитон Моет Хенеси" - Ел Ве Ем Аш (LVMH), обяви в последния си финансов отчет, че е отчела рязък спад на търсенето на скъпи алкохолни напитки в САЩ.

Ел Ве Ем Аш е производител на известните марки шампанско "Моет е Шандон" (Moët & Chandon) и "Дом Периньон" (Dom Perignon), както и мажоритарен собственик на компанията, която произвежда прочутия коняк "Хенеси" (Hennessy).

Най-голямата верига за търговия на дребно в САЩ "Уолмарт" (Walmart) традиционно е ориентирана към американците с по-ниски или със средни доходи. През миналата седмица обаче корпорацията обяви, че печалбата й през първото тримесечие на 2024 г. се "дължи предимно на домакинствата с по-високи доходи", които печелят по над 100 000 долара годишно.

Данните на "Уолмарт" и на компаниите за луксозни стоки са знак, че все повече състоятелни американци се замислят за какво харчат парите си и се ориентират към по-евтините стоки, посочват експерти.

Веднъж се живее

Трябва да бъде отбелязано, че не всички богати американци са започнали да се ограничават, когато харчат парите си.

Компанията за морски круизи "Роял Карибиън круизес" (Royal Caribbean Cruises) обяви, че приходите й през първото тримесечие на годината са по-високи от очакванията. Това е станало благодарение на нестихващия интерес на заможни клиенти, които желаят да пътуват с круизните й лайнери. Значителните разходи, които те правят на борда на корабите на "Роял Карибиън круизес", също са допринесли за добрите резултати на компанията.

Една от причините за стабилния потребителски интерес към компаниите от луксозния пазарен сегмент е, че редица по-заможни потребители са възприели житейската максима - "веднъж се живее". Това посочва Лука Скола, който е старши анализатор във фирмата за управление на частни активи "Бърнстийн" (Bernstein), специализирана в инвестиции в луксозни стоки.

Лука Скола отбелязва, че редица потребители с финансови възможности са осъзнали, че "животът е кратък и парите им няма да означават нищо за тях, когато той приключи".

"Поради това някои от нас придобиха усещането, че трябва да наваксат възможностите за забавления, които пропуснаха по време на пандемията", посочва анализаторът.