Бизнесмени от Сливен предлагат изграждане на карантинни лагери, където да се настаняват пристигащите от чужбина. Това съобщи пред БТА Апостол Зафиров, собственик на млекопреработвателно предприятие и хотел. Предложението им е било отправено към Областния кризисен щаб в Сливен, като се надяват в близко време да бъде обсъдено и одобрено.

Зафиров, заедно със собственици на транспортна, строителна, осветителна и други фирми в града, са готови да помогнат за изграждането и оборудването на такъв лагер в Сливен. Според тях, това може да стане на парцели, като бивши военни поделения в града, стари хотели или площ, на която да бъдат разположени фургони за временно настаняване, с които държавата разполага. Бизнесмените ще осигурят легла, матраци, спално бельо, обзавеждане, ще осветят района, ще осигурят достъп до интернет и телевизия, както и хранителни продукти.

Целта на тези лагери е хората да изкарат там карантинния си период, посочи Зафиров. В Сливенско в момента масово се връщат хора от ромските малцинства, които обаче не спазват противоепидемичните мерки. В подобни лагери ще бъдат охранявани от полиция и ще спазват дисциплина при едни нормални условия на живот. Положителен пример за такива лагери имало в Дания и Израел.

Близо месец може да издържат фирмите без да работят, смята Апостол Зафиров, визирайки собствения си бизнес, който осигурява работа на над сто души. Той не е пуснал работниците си в отпуск или неплатени, но очаква големи загуби.

Междувременно от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Стара Загора съобщиха, че повече от 300 души на територията на областта са под наблюдение за спазване на 14-дневна карантина, наложена от Регионалната здравна инспекция. Ограничителната мярка - забрана да се излиза от домовете, е наложена за завърналите се лица от страни с висок риск от заразяване.

Прокуратурата разследва петима от тях, които са нарушили забраната да излизат от дома си - 3 в Чирпан и по един в Раднево и Казанлък.