Американските предприемачи възнамеряват да отправят предупреждения, опасявайки се от уволнения, пропуснати ползи и загуба на пазарни дялове по време на обществените консултации, започващи днес и организирани от администрацията на президента Доналд Тръмп, по новата вълна от мита, които могат да бъдат наложени на китайския внос, предаде АФП.

Ако бизнесмените от някои сектори като производството на стомана и алуминий, бяха облагодетелствани от търговската политика на Тръмп и твърдо подкрепят митата, то мнозинството настояват той да пощади вноса, от който те са зависими.

Ако влязат в сила след прекъсването на преговорите с Пекин през май, новите мита върху китайски внос за 300 милиарда долара, биха означавали, че всички китайски стоки на стойност над 500 милиарда долара, които САЩ купуват от Китай всяка година, ще бъдат облагани.

В писмо, изпратено в четвъртък до Тръмп, стотици американски компании, сред които и гигантите в търговията на дребно Таргед (Target) и Уолмарт (Walmart), предупредиха, че тази нова вълна от мита би могла да струва 2 милиона работни места и да намали икономическия растеж на САЩ с 1 процентен пункт.

Досега са увеличени митата за китайски стоки на стойност над 250 милиарда долара, но това все още не е довело до значително увеличение на потребителските стоки, отбелязва АФП.

Според някои експерти обаче има риск новите мита да засегнат в по-голяма степен потребителите.

Над 300 души се очаква да бъдат изслушани във Вашингтон по време на обществените обсъждания, а бюрото на постоянния търговски представител на САЩ е получило над 1200 писмени мнения, отбелязва АФП.