Българската асоциация на заведенията отново обръща внимание на факта, че малкият и среден бизнес продължава да чака компенсациите за месеците март и април по програма "Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки", съобщиха от браншовата организация на страницата си във фейсбук.

Въпреки наличния финансов ресурс изплащането на обезщетенията по тази програма се бави и все още нямаме информация дали правилата за кандидатстване за въпросните два месеца на 2021 г. остават същите или ще търпят промени, посочват от Асоциацията. 

Браншовата организация напомня, че става дума за средства, които са договорени още през октомври 2020 г. и с одобрена програма са изпратени в Националната агенция за приходите.

"До момента програмата вървеше със закъснение, но вървеше доста добре. Категорично отказваме да ни замесват в политически битки и интриги, но откакто в България заработи служебното правителство, програмата спря! Това е факт, който ние изпитваме на гърба си и не се променя от опитите на отговорните фактори да го променят чрез публичното си говорене", посочват от организацията.

По информация на Асоциацията по програмата тече ревизия, "но до кога ще продължи и ще тръгне ли отново подкрепата за бизнеса, ние не знаем".

Още повече, че вече се чуват изказвания от членове на правителството, че бизнесът е отворен и няма нужда от финансови компенсации. 

От Българската асоциация на заведенията настояват договорените вече обезщетения за бизнеса да бъдат изплатени.

Наскоро от служебното правителство заявиха - в отговор на декларация на БАЗ и на Сдружението на заведенията в България, че няма замразени социално-икономически мерки. Опасността от спирането им произтичала от неспазване на срокове от страна на предходното правителство.