Главната турска бизнес асоциация призова днес правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган да се откаже от противоречивата си парична политика, базирана на ниски лихви, която доведе до срив в стойността на турската лира, като призоваха за завръщане към "правилата на икономическата наука", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Лирата падна до рекордно ниско равнище от 17 лири за един щатски долар в петък, след като централната банка реши за трети пореден месец да понижи основния лихвен процент.

В изявлението си ТЮСИАД /Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени/ предупреди правителството за негативните последици от политиката на ниски лихви, като добави, че икономическите затруднения вредят на бизнеса и гражданите.

"В резултат на нестабилността, която изпитваме в последно време, стана ясно, че изпробваните цели на сегашната икономическа програма няма да бъдат постигнати", се посочва в декларацията.

Според ТЮСИАД след предприетите досега действия в рамките на новия икономически модел е била създадена среда на недоверие и нестабилност. От организацията твърдят, че този модел може да причини "много по-големи" проблеми в бъдеще.

"Дори износът, който следваше да е най-облагодетелстван от това, търпи негативи от новата среда", пише още в декларацията.