Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа четири указа, насочени към облекчаване на икономическите последици от пандемията от коронавирус, изпълнявайки заплахата си да действа еднолично, ако Конгресът не одобри законопроекта за стимулиране, предадоха световните агенции.

Отделен указ цели осигуряване на повече помощи за безработни, а друг предвижда облекчения върху изплащането на студентски заеми. Трети указ преустановява при определени условия изгонване от жилище при неплащане на наем, а четвърти отменя някои данъци върху заплатите.

Реалният ефект от тези укази предстои да се види, тъй като възможностите на Белия дом да действа без одобрението на Конгреса са ограничени.

Изплащането на увеличени помощи при безработица на стойност 600 долара седмично изтече миналия месец, а мораториумът върху принудителното освобождаване на жилище също приключи.

И двете мерки бяха част от стимули на стойност близо 3 трилиона долара, одобрени от Конгреса по-рано тази година.

Указът на Тръмп е за 400 долара седмично, но източникът на финансиране не е ясен.

На пресконференция от голф игрището му в щата Ню Джърси Тръмп каза, че демократите се опитват да "държат тази жизненоважна помощ като заложник" и добави, че все още се надява на сделка с Конгреса "на по-късна дата".

Тръмп посочи, че обявява данъчна ваканция за данъците върху заплатите за американци, които получават по-малко от 100 000 долара годишно. Той каза още, че указите ще действат или от 1 септември, или със задна дата - от 1 август до края на годината.

"Ако бъда преизбран, планирам да опростя тези данъци, т.е. да направя тази данъчна ваканция постоянна", увери президентът.

В петък последните преговори Белия дом и законодателите демократи се провалиха. Ключовите проблемни пунктове бяха размерът на помощите при безработица и искането на демократите за оказване на федерална помощ на отделните щати.