Турция ще продължи да полага усилия за разрешаване на световната продоволствена криза, като смята за много важно реализирането на черноморската зърнена инициатива. Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган във видеопослание по повод Световния ден на храната, който се отбелязва на 16 октомври, предават турските медии, цитирани от кореспондента на БТА Нора Чолакова.

Благодарение на черноморската зърнена инициатива, стартирана съвместно с ООН, на световните пазари бяха доставени 33 милиона тона зърнени култури, което предотврати заплахата от глобална продоволствена криза, каза Ердоган.

Срокът на действие на зърнената сделка - споразумение за коридор в Черно море за кораби, превозващи украинско зърно, подписано през юли 2022 г. с посредничеството на Турция и ООН - изтече в средата на месец юли, след като Русия преустанови участието си с аргумента, че не са спазени обещанията към нея според договореностите.

Ердоган заяви, че конфликтите и войните в региона около Турция в последно време влошават ситуацията с доставките на храни. Турция ще продължи да поема отговорност за разрешаването на продоволствените и водните кризи без колебание и ще полага усилия в тази насока, каза той. Ердоган заяви, че според оценките на Организацията за прехрана и земеделие един от всеки девет души в света се бори с глада.

Междувременно турски дипломатически източник каза пред ТАСС, че страната му води разговори с представители на ООН и Запада за възобновяване на черноморската зърнена инициатива.

"Водят се преговори с ООН и западните държави, като се вземат предвид последните срещи на представители на ООН в Москва и Истанбул", каза източникът, като отбеляза, че все още няма напредък по въпроса.

В тази връзка миналата седмица турският заместник-министър на външните работи Бурак Акчапар разговаря с генералния секретар Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД) Ребека Гринспан и със заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс. Преди това представителите на ООН посетиха Москва, където се срещнаха с руския заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин, за да обсъдят ситуацията около сделката за зърното и достъпа на руските торове и зърно до световните пазари.

Руският президент Владимир Путин заяви, че условията на зърнената сделка по отношение на Русия не са били спазени въпреки усилията на ООН, защото западните държави нямали намерение да спазят обещанията си. 

Възобновяване на черноморската зърнена инициатива е възможно веднага руските аграрни стоки бъдат допуснати до световните пазари, заяви преди месец руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин, цитиран от ТАСС.

Руското Министерство на отбраната предупреди, че от 20 юли всички плавателни съдове, плаващи в Черно море към украински пристанища, ще бъдат разглеждани като потенциални превозвачи на военни товари, напомня ТАСС. Министерството подчерта, че държавите, под чийто флаг плават тези кораби, ще се считат за въвлечени в руско-украинската война като съюзници на Киев.

Недостъпен ли е световният пазар за руски стоки

Още през март 2023 г. Европейският съюз отрече твърденията на Русия, че санкциите пречат на аграрния й износ. Санкциите на ЕС срещу Русия не забраняват вноса, износа, закупуването или търговията с храни и торове от Русия, с изключение на поташ и свързаните с него продукти. Трансакциите са разрешени дори да включват санкционирани лица, санкциите не се прилагат за трети държави. Лицата от държави извън ЕС могат да работят с включени в санкционните списъци физически лица и (или) фирми и да внасят всякакви продукти от Русия, ако го правят изцяло извън ЕС или без участието на оператор от ЕС. Трансакциите, свързани с руския износ, както показват статистическите данни за търговския обмен, до голяма степен са останали стабилни в сравнение с предходните години за всички видове торове.

Данните на ООН ясно показват, че общият износ на руски торове за развиващите се страни остава стабилен през 2022 г. в сравнение с предходните години (само 10% намаление на обема според Организацията за прехраната - FAO), със значителни увеличения към големи страни като Бразилия, Китай, Индия и Турция. Освен това данните на FAO показват, че Русия значително е увеличила приходите си от износ на торове през 2022 г., възползвайки се от високите цени. Москва наред с това налага експортни такси и експортни квоти както върху зърнени култури (пшеница, ръж, ечемик и царевица), така и върху торове, по-специално облага с 23,5%, когато цената надвишава 450 USD/тон.

Откакто излезе от сделката, Русия е ударила шест граждански кораба, 150 пристанищни и зърнени съоръжения и е унищожила над 300 000 тона зърно. Това съобщи правителството на Украйна, цитирано от Ройтерс и БТА на 13 октомври.

В същото време Русия подготвя първите доставки на зърно за африканските страни - планирано е те да започнат до месец и половина, обяви на 6 октомври руският министър на селското стопанство Дмитрий Патрушев, цитиран от агенция Интерфакс.

"В момента финализираме всички документи. Мисля, че до месец или месец и половина доставките ще започнат", каза Патрушев.

През юли Владимир Путин каза на африканските лидери, че ще им предостави безвъзмездно десетки хиляди тонове зърно въпреки западните санкции, които според него затрудняват Москва да изнася своето зърно и торове.

"Ще бъдем готови да предоставим на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея по 25 000 до 50 000 тона безплатно зърно през следващите три-четири месеца", каза тогава Путин на срещата на върха Русия-Африка.