Възобновяването на черноморската зърнена инициатива е възможно веднага щом се постигне реална възвръщаемост от доставката на селскостопански продукти от Русия на световните пазари, заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин, цитиран от ТАСС и БТА.

"Възобновяването на инициативата е възможно, след като тези условия бъдат изпълнени и има реална възвръщаемост на усилията за осигуряване на свободния достъп на селскостопански продукти и торове от Русия до световните пазари", каза Вершинин в ефира на телевизионния канал "Россия-24".

"Това е основният критерий за това какво може да се случи", добави той.

Срокът на действие на зърнената сделка - споразумение за коридор в Черно море за кораби, превозващи украинско зърно, подписано през юли 2022 г. - изтече на 18 юли, припомня ТАСС. Споразумението беше постигнато с посредничеството на Турция и ООН. Година по-късно - през юли 2023 г., Русия обаче се оттегли от споразумението.

Руският президент Владимир Путин заяви, че условията на сделката, които засягат Русия, не са били спазени въпреки усилията на ООН, защото западните държави нямали намерение да спазят обещанията си.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш зааяви днес, че следващата седмица ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, с руския външен министър Сергей Лавров и че ще бъде направен опит за съживяване на черноморската зърнена сделка.