Украинският президент Володимир Зеленски и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обсъдиха днес възможни алтернативни коридори за износ на зърно от Украйна, съобщи канцеларията на Зеленски, цитирана от Ройтерс.

През юли Русия се изтегли от т.нар. зърнена сделка - споразумение, постигнато с посредничеството на ООН, по силата на което се гарантираше износът на украинско зърно през Черно море. Оттогава насетне Украйна задейства механизъм, който Киев нарича временен хуманитарен коридор в Черно море за износ на зърно.

Канцеларията на Зеленски заяви, че той и Фон дер Лайен са се споразумели също така за съхраняването на "конструктивния диалог" по полагането на усилия за отмяна на ограниченията за внос на украинско зърно, въведени от някои европейски страни.

Украйна призова днес външните министри на страните от ЕС, събрали се на среща в Киев, да окажат съдействие на Украйна, за да може тя да възобнови "пълния си капацитет" за износ на зърно през Черно море, предаде Франс прес.

"Ако ЕС и Украйна обединят усилия, за да гарантират сигурността на този коридор (през Черно море), той би могъл да функционира в пълен капацитет", каза на пресконференция украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Според Кулеба участниците в срещата в Киев "доста детайлно" са обсъдили зърнения въпрос, като са приветствали факта, че "всички полагат усилия" по този въпрос.

"Морски коридор, по който да бъде изнасяно украинското зърно за света без участието на Русия, е възможен", изтъкна Кулеба.

Украйна е голям световен производител на селскостопански продукти и благодарение на зърнената сделка за около една година успя да изнесе милиони тонове зърно през Черно море.

Русия, която също е голям производител на зърно, се изтегли през юли от зърнената сделка и заплаши, че ще третира като военни цели корабите в Черно море, плаващи към черноморските пристанища на Украйна.

По-рано днес румънският външен министър Луминица Одобеску съобщи на исторторическата среща в Киев, че до момента над 25 милиона тона зърно от Украйна е преминало транзитно през Румъния, съобщи румънският външен министър Луминица Одобеску в Киев.

"Работим в тясно сътрудничество с украинското правителство, с Европейската комисия, с нашите партньори, за да увеличим капацитета за украинското зърно, което преминава (през Румъния) от 2 милиона тона на 4 милиона тона (на месец) до края на годината", посочи още румънският външен министър.

България беше представена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел в Киев. Тя също изрази подкрепа за Украйна.

"Съвсем скоро ние решихме да премахнем ограниченията върху вноса на украинско зърно. За нас това беше възможност да покажем своята солидарност, доброто функциониране на европейските механизми, но и възможностите за свързаност в тази част на Европа. Ние подкрепяме и формулата за мир на президента Зеленски. Твърдо вярваме, че Украйна трябва да бъде водеща в този процес, а всички ние трябва да работим, за да постигнем конкретни резултати", каза Габриел.

Три държави от ЕС удължиха забраната на украинско зърно. Полша, Унгария и Словакия наложиха собствена забрана за внос на зърно от Украйна до края на годината, след като Европейската комисия не удължи ембаргото. В същото време България вдигна забраната.