Мнозинството от белгийските служители (59 на сто) е готово да смени работата си, ако изгуби служебния си автомобил. Това показват данни от проучване, съобщават местни медии и БТА.

Подобно намерение е по-силно изразено сред служителите на възраст до 50 години. Две трети от участници в допитването са отговорили, че не желаят да заменят служебния си автомобил с по-малко и по-чисто превозно средство. Служителите масово отхвърлят възможностите да пътуват от дома до работното си място с няколко превозни средства - автомобил, градски транспорт, коли под наем, велосипеди и тротинетки.

По-рано тази година друго проучване показа, че белгийците не са склонни да заменят служебните си автомобили срещу повишение на заплатата. Същевременно властите предприеха стъпки за ограничаване на движението на дизелови автомобили заради равнищата на замърсяване на въздуха.

Доскоро 2/3 от автомобилите, регистрирани в Белгия, бяха с дизелови двигатели заради дългогодишния подход за насърчаване на използването на подобни превозни средства. В последните месеци в страната се наблюдава масово преминаване към хибридни и електрически двигатели.