Ролята на проекта Sea2Sea, "чиято цел е да свърже българските пристанища на Черно море с гръцките пристанища в северно Егейско море чрез модерна транспортна, енергийна и комуникационна инфраструктура", беше подчертана от българския посланик в Гърция Валентин Порязов в интервю за изданието "Вория" (Voria.gr), предаде АНА-МПА.

Тази година България е почетна страна на 87-ия Международен панаир в Солун, който бе открит вчера - ежегодно събитие, в което България присъства от зараждането му през 1926 г., отбелязва агенцията.

Подчертавайки важността на проекта Sea2Sea, българският посланик отбеляза, че на практика това ще бъде алтернативен маршрут на Босфора и Дарданелите. Порязов също така изтъкна необходимостта от създаването на по-добра инфраструктура между двете страни. Той обърна специално внимание на газовия интерконектор IGB между Гърция и България, който функционира от 2022 г., като ясен пример за дългосрочна стратегическа инвестиция с широк регионален обхват, която вдъхновява нови устойчиви инвестиции, както и на проекта за плаващ терминал за втечнен природен газ (LNG) край Александруполис, който ще бъде завършен до края на тази година.

Подчертавайки значението на Международния панаир в Солун, българският дипломат заяви, че присъствието на страната му на такъв значим и важен международен форум предоставя широк спектър от възможности и перспективи за по-нататъшно развитие на икономическото сътрудничество в редица области, с потенциал за подобряване на цялостния бизнес климат и привличане на нови инвеститори.

Участието на България в 87-ия Международен панаир в Солун "наистина е чест за нас и ще направим всичко възможно да представим потенциала на българската икономика", каза той и добави, че България ще бъде представена в сектори като ИТ, високи технологии, енергетика, инфраструктура, строителство, образование, туризъм и хранително-вкусова промишленост.

Порязов заяви също, че Гърция е привлекателна дестинация за международни инвестиции, включително и от България. Понастоящем българските инвестиционни интереси са съсредоточени главно в секторите енергетика, инфраструктура и туризъм, като изрази надежда, че "в близко бъдеще ще станем свидетели на български инвестиции и в нови области като комуникациите и информационните технологии".

България има особен интерес към плановете за бъдещото развитие и управление на гръцките пристанища Кавала и Александруполис, посочи посланикът. Българският бизнес проявява особен интерес към тези две пристанища, "особено в контекста на блокираните търговски пътища в Черно море поради руската агресия срещу Украйна", отбеляза той.

Освен това като пример за силни двустранни икономически отношения посланик Порязов отбеляза гръцките инвестиции в България, където работят над 18 000 гръцки компании. "През 2022 г. общият размер на гръцките инвестиции в България достигна рекордните 3 млрд. евро. За 2023 г. Гърция е третият по големина източник на преки чуждестранни инвестиции в България с над 300 млн. евро", подчерта българският дипломат.