"Най-мръсната" австралийска електроцентрала на кафяви въглища, за която се смяташе, че отделя 3 процента от парниковите емисии на страната, бе разрушена днес, съобщи ДПА.

Осемте комина на електроцентралата "Хейзълууд", които се издигаха на височина 137 метра в долината Латроб на около 160 километра източно от Мелбърн, бяха сринати по обяд местно време.

Разрушаването им бе предавано на живо от френския собственик на централата, компанията Анжи (Engie), а стотици хора се бяха събрали да гледат от разстояние на фона на ограниченията срещу разпространението на коронавируса.

Електроцентралата и свързаната с нея въглищна мина, в експлоатация от 1964 година, даваха работа на около 750 души и бяха източник на 1600 мегавата електроенергия. Анжи спря генераторите през март 2017 г. с мотива, че "Хейзълууд" не е рентабилна. Компанията се опитва да замени въглищната си дейност с проекти с ниски въглеродни емисии и възобновяеми източници на енергия.

Електроцентралата генерираше 5,4 процента от предлаганото в Австралия електричество и 25 процента от електроенергията в щата Виктория по данни на правителството и природозащитни групи. Пред 2014 г. пожар обхвана въглищната мина и горя 45 дни. Компанията бе глобена с 1,56 милиона австралийски долара (1 милиона долара) миналата седмица за излагане на риск на служителите и жителите, тъй като не се е подготвила за пожара.

Две трети от енергийните нужди на Австралия се покриват от въглища. Страната е сред държавите с най-много емисии въглероден диоксид на глава от населението. Въглищните й електроцентрали са нейният най-голям източник на парникови газове.