Индия възобнови днес вътрешните полети след двумесечно спиране заради коронавируса. Много от големите летища обаче са обхванати от объркване и хаос, тъй като редица полети бяха отменени, информира ДПА.

Авиовръзките бяха спрени в края на март, когато Индия наложи мерки срещу разпространението на Ковид-19, а местният авиосектор стигна до ръба на колапса.

Над 80 полета от и до столицата Делхи са отменени днес, съобщиха летищните власти. Това разгневи пътниците, които заявиха, че не са били информирани до последния момент.

Подобни сцени се разиграха на летищата в Мумбай и Ченай. Местни телевизионни канали показаха как много пътници седят пред летищните терминали след отмяната на полетите им.

Пътници и членове на екипажа на самолети на летището на столицата Делхи определиха атмосферата като мрачна. Охраната следеше за спазването на строги правила за физическо дистанциране, а пасажерите бяха с маски.

Федералните власти не изискват пасажерите да бъдат поставяни под карантина след пристигането си.

Някои индийски щати обаче ограничават полети и са обявили различни правила за карантина и самоизолация заради опасенията вирусът да не бъде внесен от други части на страната, което засилва объркването още повече.

Правителството издаде протокол за спазване на физическа дистанция, безконтактно чекиране на летището, следене на температурата на пътниците и използване на задължително мобилно приложение за проследяване на Ковид-19.

Планът да бъде оставена средната седалка в самолетите свободна обаче бе изоставен, за да не се вдигат цените на билетите.

Индия възобновява вътрешните полети в момент, когато се нареди сред 10-те най-тежко засегнати от коронавируса в света след четири дни на рекордно увеличаване на заразените.

Индийските власти съобщиха днес за 6977 нови заразени. С това общият брой на потвърдените случаи в страната достигна 138 845.

Властите не съобщиха данни за починали и смъртните случаи в Индия засега остават 4024.

В Индия, националните мерки за социално дистанциране са в сила още от 24 март - по-дълго, отколкото в която и да било друга страна в света, отбелязва Ройтерс.