Британският министър на финансите Риши Сунак одобри план за спасяване на компании, които се считат за стратегически важни, като заяви, че министерството може да се намеси в подкрепа от "последна инстанция" на ключови предприятия, след като станат невалидни всички други възможности.

Финансовото министерство заяви пред Ройтерс късно в неделя, че може да се опита да спаси онези компании, чийто провал ще "нареди непропорционално на икономиката на Великобритания".

"При изключителни обстоятелства, когато жизнеспособна компания е изчерпала всички опции и нейният провал би навредил несъразмерно на британската икономика, можем да помислим да я подкрепим от "последна инстанция", посочи говорител на министерството в изявление чрез имейл.

"Ние ще въведем подходящо планиране при извънредни ситуации и всяка такава подкрепа би била при условия, които защитават данъкоплатците", се добавя в изявлението.

Съгласно плана, който носи името "Проект бреза", Риши Сунак е увеличил капацитета на Министерството на финансите на Обединеното кралство да се ангажира със спасяването на "жизнеспособни" компании, които са изчерпали всички възможности, включително схемите за държавни заеми, съобщи по-рано в неделя "Файненшъл таймс".

Финансово издание също така съобщи, че британската държава може да купува пакети от акции в решаващи бизнеси, които са изправени пред остри финансови проблеми, възникнали заради пандемията от коронавирус.

Според информацията на "Файненшъл таймс" обаче Министерството на финансите първоначално няма да гледа да получи дялови участия в компании, които изпитват трудности заради коронавирусната криза, като предпочитаният вариант ще бъде отпускане на заеми.

Компании от различни сектори - включително стоманодобивната, авиационната и космическа индустрии - са сред онези, които са изправени пред остри финансови проблеми, като предложението на Министерството на финансите ще се прилага във всички сектори на икономиката.