Германският оръжеен концерн "Райнметал" (Rheinmetall) обяви във вторник, че е получил поръчка на стойност от 595 милиона евро за доставката на системи за противовъздушна отбрана (ПВО) за въоръжените сили на Германия, предаде ДПА, на която се позова БТА.

В средата на януари стана известно, че федералното правителство ще поръча разработването на система за ПВО с малък обсег на действие за около 1,3 млрд. евро, за да запълни празнината в отбраната си, която се получи след нахлуването на Русия в Украйна и за да замени, наред с другото оборудване, отдавна излезлите от употреба установки "Гепард".

Предвижда се на Бундесвера (германската армия) да бъдат доставени 30 мобилни ПВО системи "Скайрейнджър 30" (Skyranger 30) за много малък обсег. Предвидена е и опция за доставката на още 30 системи за противовъздушна отбрана.

"(ПВО) системата предлага оптимална комбинация от мобилност, защита, гъвкавост и прецизност", се казва в съобщението на "Райнметал". Тази система за противовъздушна отбрана е с малък обсег на действие, посочва още компанията.

Германската бюджетна комисия одобри на 18 януари сделката с консорциум, в който влизат "Райнметал", "Дийл" (Diehl) и "Хензолт"(Hensoldt), въпреки петкратното увеличение на цената, критикувано от федералната сметна палата, съобщи тогава Ройтерс.

Системите за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие са предназначени за защита на войските на тактическо ниво, например по време на операции по разгръщане или докато са в движение, срещу ракетни атаки и атаки с дронове, както и от ниско летящи самолети.

В миналото Германия разчиташе главно на "Гепард" за противовъздушна отбрана с много малък обсег на действие до три километра, оръжие, което след това стана известно във войната в Украйна. Берлин изтегли през 2010 г. от употреба "Гепард", за да спести пари.

"Скайрейнджър 30" е система на "Райнметал" - 30-милиметрово оръдие, монтирано на БТР "Боксер". Цели, по-далечни от три километра се предвижда да бъдат поразявани от системата "ИРИС-Т СЛС" (IRIS-T SLS) на "Дийл", за да се изгради по-широк, многопластов защитен чадър. "Хензолт" ще достави радари за системата, която е се очаква да бъде готова през 2026 или 2027 г.