Вицепремиерът Атанас Пеканов призова да се побърза с енергийния преход не само заради европейските средства и изискванията на Европейския съюз, но и заради отговорността към обществото.

В Националния план за възстановяване и развитие ще има ясни цели до 2027 година, съобщи той, но посочи необходимостта от задълбочен анализ и точна визия за ангажиментите на страната ни поне до 2035 година.

Според вицепремиера Атанас Пеканов експертите трябва да изготвят няколко сценария за енергийния преход, а парламентът да вземе решението кой ще бъде изпълняван от страната ни. Това обаче трябва да се случи след широк обществен дебат.

"Няма как да очакваме цените на емисиите да падат. Те ще продължат да се покачват, което ще прави така или иначе въглищната енергия все по-скъпа и за държавата, и за крайните потребители. Газът се вижда като преходно гориво, което в следващото десетилетие да се използва в Европа именно като възможност да се замени с по-малко вредно, но все още позволено спрямо текущите регулации. Европейските институции казват: "Няма да може да преговаряте, както например Румъния пет месеца след предаването си. Искаме всички точки да бъдат изчистени преди предаването му", каза вицепремиерът, цитиран от БНР.

Това е проблемът пред приемането на плана за възстановяване от Европейската комисия, но решението не трябва да се вземе прибързано само защото се изисква, подчерта Пеканов.

"Например, можем да кажем индикативна дата 2035-а, но какво ще правим дотогава, за да се вземат именно правилните решения не само за инфраструктурните проекти, които ще заменят мръсното производство на енергия, но и компенсиращите мерки, които ще дадат на хората, които са засегнати от това, възможности за препитание".