Правителството работи по изготвяне на конкретни мерки, които да преборят инфлацията и драстичния скок в цените, каза вицепремиерът Атанас Пеканов по Нова, като бе категоричен, че помощ за бизнеса трябва да има.

В сряда, 22 септември, служебният премиер Стефан Янев обяви, че най-късно в началото на идната седмица правителството ще обяви мерки срещу кризата, предизвикана от високите цени на енергията.

"Инфлацията е негативен фактор, но е нещо очаквано във времена на много силен икономически растеж и ниска безработица. Реално тя е страничният ефект от икономическото възстановяване. Големият фактор за нея е не само това възстановяване, но и за съжаление притеснителите тенденции на световните пазари на енергетика. Такова поскъпване на тока има не само в България, но и в цяла Европа", коментира Пеканов.

"Подкрепям да има помощи и компенсации за бизнеса. Опитваме се да намерим начин, по който да им помогнем", отбеляза вицепремиерът.

Във връзка с проекта на доскорошните министри Кирил Петков и Асен Василев, Пеканов коментира, че тъй като в момента живеем във време на доста сериозни интервенции в икономическия живот, "политиките на по-лекия икономически либерализъм на 90-те години, както и само антикорупционната реторика не са достатъчни, за да тръгне страната ни по нов икономически път".

"Мерките срещу корупцията са важни, трябва да правим много повече и в сферата на върховенството на закона, но това не е достатъчно, за да гарантираме, че няма да продължаваме да сме последни в Европа, да имаме ниски заплати и нисък стандарт на живот", отбеляза Пеканов.