Ако правителството бъде гласувано днес още утре ще започнем работа с министерствата, ще изтеглим текущия вариант на бюджет и се надявам в рамките на десетина дни до две седмици да можем да имаме вариант на бюджет, който да е с 3 процента дефицит. Това каза пред журналисти (все още) номинираният за министър на финансите в кабинета "Денков-Габриел" Асен Василев, цитиран от БТА.

По-късно, след като вече беше утвърден на поста финансов министър след гласуването в Народното събрание, Василев потвърди, че "най-важното в момента е да се изтегли законът за бюджета, внесен от служебния кабинет, следващата седмица-две да бъде прегледан от всички министри спрямо програмата, която те са заложили, и да бъде внесен в парламента, така че преди парламентарната ваканция България да има бюджет тази година с 3% дефицит". Според него такъв дефицит е възможен. 

На въпрос откъде ще намери ресурс за намаляване на дефицита - в частта за разходите или за приходите, Василев коментира преди да бъде утвърден на поста, че ще бъде комбинация от двете. Влизайки в министерството, ще прегледаме всичко в детайл и предполагам, че до седмица ще можем да излезем с доста по-детайлна картина, каза той.

След гласуването Василев припомни, че като министър на финансите преди е правил един бюджет и две актуализации, като последната актуализация е приета с 230 от 230 присъстващи в пленарната зала депутати. Смятам, че когато се работи професионално, въпреки партийните различия, може да се свърши нещо смислено за държавата и всички да намерят причина да подкрепят един смислен бюджет, подчерта Асен Василев, цитиран от БТА.

Василев отговори положително на въпроса дали все още е реалистичен вариант влизане на България в еврозоната от 2025 г.

Финансовият министър е категоричен, че внесеният от служебния кабинет удължителен бюджет трябва да се приеме, "за да има време да се подготви и приеме новият бюджет от парламента, а това ще трае поне пет-шест седмици".

Служебният министър Росица Велкова, предадвайки поста на Асен Василев, каза, че оставя във фискалния резерв 10 милиарда лева, разработен и приет проект на удължителен закон за базов бюджет, който е с твърде висок дефицит и който ще е основата за работа на новия бюджет.

Как ще бъде намален дефицитът?

В последните дни на април (на 27 април), след среща по бюджетни въпроси межди ГЕРБ-СДС и ПП- Асен Василев отбеляза няколко възможности за вкарване на дефицита в рамката от 3% - без (на този етап) да се пипат социални разходи, заплати и данъци. Едната възможност е в Плана за възстановяване и устойчивост, другата, по думите му, е дивидент, третата е издръжката отчасти на различните ведомства, четвъртата - капиталовата програма.

Дни по-рано, на 22 април, Василев във видеообръщение каза, че на първо четене вижда поне две големи грешки в онзи проект на служебния кабинет за бюджет с 6,4% дефицит. Първата е, че по Плана за възстановяване са планирани да се направят 100% от разходите, а да се получат 0% от приходите. Това е грешка за 2,881 млрд. лева, според него. Втората грешка е, че не е заложено да се съберат 100% дивидент от държавните предприятия. Това е грешка от 1,721 млрд. лева., според Василев. Тези две грешки, отбелязва той, намаляват бюджетниоя дефицит с над 4 и половина млрд. лева (предложен по проект е почти 12 млрд. лева - б.р.) и той пада на 3,6% от БВП. 

Един от спорните въпроси по темата е дивидентът от държавните дружества. Асен Василев предлага 100-процентно отчисление, което според него (по мнението му от края на април) може и трябва да се осъществи. 

Служебното правителство взе решение държавните дружества да отчислят 50% от печалбата си в полза на хазната. ГЕРБ-СДС подкрепиха такова решение.

В интервю за БТА Добри Митрев, председател на Българската стопанска камара, каза, че дивидентите от държавните дружества, които трябва да влязат в бюджета, не трябва да са по-малко от 80 на сто, а не както се предлага - 50 процента. Не е необходимо да са 100 процента, за да могат и тези дружества да правят някакви инвестиционни политики и да се модернизират, коментира Митрев.