Дългът на Аржентина е неустойчив и кредиторите ще трябва значително да допринесат за преодоляване на кризата в страната, констатира Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Ройтерс и Франс прес, на които се позова БТА.

Изявлението е направено снощи при приключване на едноседмичното посещение на Фонда в Аржентина, която се стреми да избегне дефолт по заеми и облигации на стойност 100 милиарда долара на фона на рецесия, висока инфлация и срив на пазара, нанесли удар на страната миналата година, отбелязва Ройтерс.

Общо аржентинският дълг възлиза на 311 милиарда долара или 90 процента от брутния вътрешен продукт, допълва АФП.

Според МВФ поевтиняването на песото и рязкото повишаване на държавния дълг означават, че страната се нуждае от "дългова операция, която да доведе до съществен принос от частните кредитори", за да стане дългът устойчив.

Изявлението на Фонда е в подкрепа на новото аржентинско правителство, което заяви, че не може да плати дълговете, без да му бъде дадено време да съживи растежа. Аржентина се стреми да приключи преговорите за дълга с кредиторите си до края на март. Задълженията на страната към МВФ възлизат на 44 милиарда долара.

"На практика те призовават за голямо орязване на дълга," коментира Габриел Селпо, директор на консултантската компания Сейдо (Seido) в Буенос Айрес.

По думите му макар позицията на МВФ да не е напълно неочаквана, общо взето е отрицателна за притежателите на облигации и предполага по-трудни преговори.

Фондът изтъква, че способността на Аржентина да обслужва дълговете си рязко е намалява спрямо средата на 2019 година, когато организацията определи ситуацията на страната като "устойчива, но не с голяма вероятност".

Сега МВФ определя дълга на Аржентина като неустойчив, отбелязва Фондът, допълвайки, че бюджетният излишък, от който Аржентина се нуждае, за да намали задлъжнялостта си, не е нито икономически, нито политически изпълним.