Аржентина на практика е в дефолт*, потвърди президентът Алберто Фернандес, цитиран от Франс прес. Това се случва, два дни след като международните рейтингови агенции Фич (Fitch) и Стандард енд Пуърс (Standard and Poor's) дадоха същата оценка.

"Не е същото като през 2001 година, но да, прилича на случилото се тогава", каза държавният глава в интервю за телевизионния канал.

Преди осемнайсет години страната се потопи в най-тежката икономическа криза в историята си, след като обяви неплатежоспособност по държавния дълг, припомня АФП.

Фернандес припомни, че тогава равнището на бедността е било 57 процента, а днес е 41 процента. "Имахме дълг, по който обявихме неплатежоспособност, сега имаме потенциален дефолт", добави той.

В петък Аржентина отсрочи за август връщането на 9 милиарда долара от този дълг, деноминиран в долари. Тогава Стандард енд Пуърс и Фич понижиха рейтинга до "избирателен дефолт".

Перонистът Фернандес наследи на президентския пост либерала Маурисио Макри, който се провали изцяло с икономическата си политика, оставяйки страната в рецесия и инфлация. През 2019 година брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 3,1 процента, а цените са скочили с 55 процента.

В събота Конгресът гласува закон за извънредно икономическо положение, който влиза в сила от днес и предвижда вдигане на данъците за средната класа и за най-богатите, социални помощи за живеещите в най-неблагоприятни условия, както и данък от 30 процента върху покупките и други разходи в чуждестранна валута.

Алберто Фернандес, който иска да спре доларизацията на икономиката, заяви, че трябва да се сложи край на практиката да се харчи в долари.

По традиция икономическата криза в страната кара най-богатата прослойка да трупа долари, което още повече засилва икономическите трудности и сриването на аржентинското песо, отбелязва АФП.

Държавният дълг е нараснал до около 330 милиарда долара или близо 90 процента от БВП, от които 44 милиарда към Международния валутен фонд.

*Дефолт в случая означава неизпълнение на договор за заем, т.е. неплащане своевременно на лихви и/или главницата по дългови задължения. Терминът е синоним на неплатежоспособност по българското търговско право.