Около 200 военни ще се включат още от понеделник в Обединеното кралство, за да осигуряват доставката на горива в бензиностанциите, засегнати от недостиг заради липсата на шофьори на камиони и заради паническото купуване, предадоха световните агенции.

"Близо 200 военни, от които 100 шофьори, ще бъдат от понеделник на разположение в Обединеното кралство за оказване на временна подкрепа в рамките на действията на правителството, целящи да се намали натискът над бензиностанциите и да се отговори на липсата на шофьори на камиони", се казва в официално съобщение на британското правителство. Военните приключват обучението си за тази цел.

Правителството освен това съобщи, че ще разреши незабавно на 300 чужди шофьори на цистерни да започнат работа в страната, посочва агенцията. Те ще могат да останат в страната до края на март 2022 г., допълва Ройтерс. Тези 300 чужди шофьори са част от 5000-те шофьори, които ще имат възможност да работят в страната. Но повечето от тях ще пристигнат едва през втората половина на октомври и ще трябва да напуснат до края на февруари 2022 г. в рамките на програма за издаване на хиляди временни работни визи с цел облекчаване на натиска над веригите за доставки, отбелязва Ройтерс.

От миналата седмица дълги опашки се образуват пред бензиностанциите, които имат проблеми с доставките, дължащи се на недостиг на около, според експертите, 100 000 професионални шофьори на камиони. На места дори се стигна до скандали между чакащите на опашките. Тази изключителна ситуация е поредната, свързана с недостиг на работна рака, причинен от коронавирусната пандемия и от Брекзит. Проблемите с доставките засегнаха дори супермаркетите, пъбовете и заведенията за бързо хранене. Според правителството търсенето на горива се е стабилизирало през седмицата, въпреки че в някои части на страната все още има трудности. Правителството не спира да повтаря, че страната не страда от липса на гориво, а че недостигът се дължи на изключителното търсене, предизвикано от безпокойството на хората, че в даден момент може да се окажат без тази суровина, както преди време беше ситуацията с тоалетната хартия или някои хранителни продукти. Правителството обаче отчете, че Брекзит е допълнителен фактор в ситуацията.

"Благодарение на огромните усилия на индустрията през изминалата седмица ние виждаме трайни признаци на бавно подобряване на ситуацията", заяви министърът на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Куази Куартенг. "Важно е да подчертаем, че няма недостиг в национален план на горива във Великобритания и хората трябва да продължат да купуват гориво нормално. Колкото по-бързо се върнем към нормалното пазаруване, толкова по-бързо ще се върнем към нормалната ситуация като цяло", допълни той.

Асоциацията на британските бензиностанции също каза, че има подобрение на ситуацията, но то се случва много бавно и 26 процента от бензиностанциите все още страдат от недостиг на гориво.

В опит да се намери изход от кризата с шофьорите на камиони, а също и на персонала в птицекомбинатите и пред заплахата от празни щандове по Коледа правителството реши да промени имиграционнта си политика и да издаде 10 500 временни работни визи, припомня Франс прес. Съгласно схемата освен 5000 шофьори на камиони, в страната ще дойдат временно и 5500 работници в птицекомбинати. Те ще започнат да пристигат през втората половина на октомври и ще останат до края на декември, допълва Ройтерс.

Правителството също така временно освободи сектора на дистрибуцията на горива от правилата за конкуренция, за да позволи на най-засегнатите зони да бъдат снабдени приоритетно.