Белгийският архитект Стевен Бекерс е основал в центъра на Брюксел най-голямата градска ферма в Европа, още през 2015 година - БИГХ (BIGH (Building Integrated Greenhouses).  В нея стриктно се спазват правилата на кръговата икономика, съобщи "Юрактив".

Там архитектът отглежда риба и сади зеленчуци на площ от 4000 квадратни метра върху покривите на Фудмет (Foodmet) - хали за хранителни стоки, посещавани в края на всяка седмица от 100 000 души.

Най-голямата градска ферма се намира в Брюксел

Снимка: bigh.farm

Като архитект Бекерс винаги е гледал на града като на решение, а не на проблем, затова започнал да обмисля начини да го направи продуктивен. Съзрял потенциал в опаковането на сграда с производствена оранжерия, където растенията регулират климата и защитават обитателите от екстремни атмосферни условия, като в същото време прочистват въздуха от въглероден диоксид.

Изграждането на фермата

Снимка: BIGH

Фермата функционира като кръгова икономика: нищо не се губи, всичко се преработва. Енергията във фермата се осигурява основно от загубата на енергия в сградата, над която е изградена, както и от слънчеви панели.

Най-големият подвиг на тази градска ферма обаче несъмнено е отглеждането на риба в самия център на града и употребата на рибните екскременти за подхранване на растенията. В големи басейни се развъжда т. нар. раиран лаврак - произхождащ от Латинска Америка. Биологични филтри обработват рибните екскременти и ги превръщат първо в нитрити, а после в нитрати, които подхранват насажденията от домати, патладжан и чушки в оранжерията.

Рибарникът във фермата

Снимка: bigh.farm

Изборът на този вид морска риба е направен, тъй като метаболизмът й позволява отглеждане в затворена система поради стадното й чувство и навика да живее в устията на реки и в самите реки, обяснява архитектът. Майсторите готвачи много ценят отличните й вкусови качества, както и това, че се доставя съвсем прясна, само за няколко часа, вместо за няколко седмици както е обичайно.

Точно над аквапоник системата е изградена свръхавтоматизирана оранжерия, където напояването и светлината стриктно се контролират. Върху големи плъзгащи се плоскости се отглеждат различни растителни подправки, преди да бъдат доставени по магазините и супермаркетите.

Външната зеленчукова градина дава възможност да се обучават хора по програми за социално приобщаване и професионално обучение на асоциация Грот Ейланд (Groot Eiland). Те се грижат за плодовете и зеленчуците и ги превозват до ресторанта на асоциацията, където ги приготвят сами.

Продукти на фермата

Снимка: bigh.farm

Очаква се този селскостопански почин без пестициди, антибиотици и изкуствени торове скоро да намери последователи във Франция, а след това и в други европейски страни, изтъква Стевен Бекерс.