Всичко започна от споразумението, което ЕК подписа с "Газпром" през май 2018 г. В рамките му "Газпром" пое ангажимент да предложи на 8 държави членки на ЕС, в това число и България, да подпишат допълнително споразумение, в което ясно да бъдат указани условията и критериите, на база на които ще се предоговаря цената на газа. Това обясни пред Нова тв министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Европа даде рамката и ангажираността на "Газпром" да се върви в тази посока, както и възможността на всяка една от държавите да търси т.нар пазарни условия, по отношение на доставката на природен газ", добави тя.

"Това беше основният смисъл и положителен ефект от тази договореност между "Газпром" и Еврокомосията. Имаше един период от време, в което нашата цена за газа беше изключително добра. Но след 2018 година се забеляза тенденция на покачване на тази цена. Това, което ние успяхме сега да направи, е да предоговорим формулата, на база на която ще се определян цената за природния газ. Това, което българите трябва да знаят, е, че досега тази формула беше ориентирана само на база на цена на петролните деривати. Липсваше пазарният елемент в нея. Сега във формулата е включен и пазарният елемент", заяви Петкова.

Цената на парното ще намалее, след като България ще получава по-евтин природен газ от Русия, но как точно ще се уредят търговските отношения между топлофикациите и абонатите, ще стане ясно допълнително. Това важи и за очакваното връщане на пари за абонатите със задна дата.

Вчера беше обявено, че България ще плаща с 40% по-малко. Петкова обаче уточни, че в месеците назад до август 2019 г. предстои да се изчисли за всеки месец колко по-евтина е трябвало да бъде цената. На база тези сложни сметки, които "Булгаргаз" ще направи, Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи колко е трябвало да струва парното. Изчислението ще е на база цена на петролните деривати, котировките на пазара, курса на долара и други фактори.

"Каквато е тенденцията на пазара, такава ще бъде и цената за българските потребители. Няма по-хубаво от това и това, към което всички се стремим, е цените да бъдат формирани на пазарен принцип", смята енергийният министър.