Разликата между цените, които сме плащали и това, което ще плащаме е 40%. Потребителите ще го усетят. Заради преминаването към зелено отопление, газа ще бъде част от преходния период за в бъдеще. Става въпрос не за намаление цената на газа, а за нова формула. В новите условия винаги ще имаме по-ниска цена, отколкото имахме по старата формула. Това каза в ефира на БНТ енергийният експерт Атанас Тасев.


"Много важно е за нас, ние започнахме зеления преход, което означава, че постепенно трябва да преминаваме към друга горивна база. До това се стигна неслучайно. От октомври 2013 г. до октомври 2015 г. цената на втечнения газ е по-ниска, отколкото цената на тръбния газ. След това се изравняват, в момента тръбният газ е с по-ниска цена", каза още той.

"Русия не е променила цената на газа от добра воля, а защото чувстват конкуренция и има една определена конюнктура, която го е наложила. Традиционно течният газ е по-евтин лятото, а през зимата - цената му се повишава. Трябва да се работи на средни годишни цени, за да видим каква е цената му", заяви енергийният експерт Иван Хиновски.

"В Турция останаха големи количества излишен природен газ, поради икономическата криза и редица други фактори. Чисто пазарни механизми наложиха "Газпром" да направи тази стъпка", смята още Хиновски.

По думите му парното у нас ще поевтинее. "Българите ще получат надвзети пари, ако ДКЕВР реши. Но едва ли това ще стане, защото топлофикациите имат големи дългове", каза още той.