Двадесет и шест души бяха арестувани за копаене на незаконни кладенци за отглеждане на тропически плодове като авокадо и манго в Южна Испания на фона на продължителна суша, съобщи Ройтерс, позовавайки се на местните власти и цитирана от БТА.

По време на четиригодишно разследване властите са разкрили повече от 250 незаконни кладенеца, сондажи и езера в района на Аксаркия в Андалусия, който страда от суша от 2021 г.

Испания е най-големият европейски производител на тропически плодове, които изискват големи количества вода. Овощарите смятат, че тази година производството на авокадо ще намалее с 25 на сто поради високите температури и липсата на вода.

Заподозрените са разследвани за присвояване на обществени води и предполагаемо измамно използване на вода за напояване на субтропични култури, каза полицията.

Не се дават подробности за това дали арестуваните включват търговски производители или фермери за препитание.

Липсата на дъжд постави управлението на водите под светлината на прожекторите в Испания, особено около влажната зона Донана, резерват в Андалусия, застрашен от промените на климата и незаконното напояване в близките ферми за ягоди.

Според националната метеорологична агенция AEMET Испания регистрира най-сухия и най-топъл април, откакто се води статистика. Средното ниво на водата в резервоарите в Каталуния и Андалусия - най-засегнатите райони е около 25 процента.

В Каталуния, в североизточна Испания, фермери организираха бавен протест с тракторите си в няколко града днес, настоявайки за помощ от правителството за справяне с въздействието на сушата.

Земеделският съюз "Унио де пахесос" (Unio de Pagesos) настоява властите да предоставят субсидии, заедно с данъчни и трудови стимули и спешни подобрения на мрежата, за да се гарантира минимално снабдяване с вода за фермерите.

35-годишният фермер Хосеп Андреу Кортина коментира, че очаква само около 2 процента от продукцията му да бъде годна за продажба тази година поради недостига на вода. Властите "не предприемат мерки, за да помогнат на сектора да се справи със сушата", заяви той по време на протест в град Лейда, разположен западно от Барселона.