След като сеитбата е приключила едва наполовина, реколтата от твърда червена зимна пшеница в САЩ за 2023 г. вече е затруднена от сушата в сърцето на южните равнини, според експерти по пшеницата, цитирани от Ройтерс и БТА.

Плановете за новите посеви в житницата на САЩ вероятно ще бъдат намалени въпреки исторически високите цени за това време на годината. Очакванията са световните доставки на пшеница да завършат пазарната 2022/23 година на шестгодишно дъно въпреки нарастващото глобално търсене, за което основен "принос" има конфликтът в Украйна, който наруши износа на зърно от Черноморския регион.

Сушата заплашва Канзас, най-големият щат за отглеждане на зимна пшеница, и Оклахома по два начина - обезсърчавайки фермерите, които все още не са засели, и същевременно застрашавайки културите, които вече са в земята, да не се развият правилно.

"Ситуацията е мрачна", коментира Кент Уинтър, който се занимава със земеделие в Андейл, Канзас. Той допълни, че обикновено сее до средата на октомври, но все още не е засял тазгодишната пшеница.

Крайните дати на сеитба за получаване на пълно застрахователно покритие на реколтата наближават, като варират от 15 октомври в северозападен Канзас до 15 ноември в югоизточната част на щата.

Без влага пшеницата може да не покълне. А евентуалното забавеното поникване би застрашило потенциалните добиви, като стесни прозореца за растенията да развият издръжлива коренова система и да изтласкат повече стъбла, известни като издънки, преди началото на зимата.

"Това е нов пирон в ковчега", каза Марк Ходжис, агроном от "Плейнс грейнс" (Plains Grains Inc), базирана в Оклахома група, която тества качеството на пшеницата. Според Ходжис, ако няма издънки през есента, наистина е трудно броят им да бъде наваксан през пролетта.

Страховете от свиване на доставките се подчертават от юлския фючърсен договор за пшеница KWN3 в Канзас Сити, според който тя се търгува около 9,40 долара за бушел.

Около две трети от пшеницата в Съединените щати, които са сред петте най-големи световни износители, се отглежда като зимна култура, а не като пролетна.

Докато фермерите от равнините биха искали да се възползват от високите цени, сухото време може да обезсърчи производителите да се ангажират с доставки на семена и торове на висока цена.

В резултат на това Джъстин Гилпин, главен изпълнителен директор на Канзаската комисия по пшеницата, очаква броят на декарите пшеница в Канзас, засадени за реколта през 2023 г., да остане стабилен до 7,3 милиона акра, засети за 2022 г.

Уинтър се съгласява с това, отбелязвайки факта, че с цената на пшеницата много оператори са планирали поне да изравнят или дори да увеличат своите акри за следващата година. Но сушата оказва огромно влияние върху плановете им.

Лошото поникване може да доведе и до дългосрочни разходи. Пшеницата помага за закрепването на горния слой на почвата в равнините, предпазвайки я от ерозия от вятъра.

"Нито един фермер не иска да види как земята му се раздухва. Така че засадете пшеница и се надявайте да я съберете, преди да дойде зимата", коментира Мартин Кершен, който се занимава със земеделие в Гардън Плейн, Канзас.

Пшеницата е известна издръжлива култура, която може да се възстанови при лошо време. Но прогнозите са сушата да продължи в южните равнини до декември.

В Канзас 27 процента от щата е в "изключителна суша", най-екстремната категория, и на практика целият щат е необичайно сух, според последния седмичен доклад за наблюдение на сушата в САЩ, изготвен от консорциум от климатолози.

Ключов двигател на сушата е метеорологичният феномен Ла Ниня, който благоприятства топли и сухи условия в равнините. Сегашната Ла Ниня продължава вече трета година.