Над 75% от земеделската продукция в най-сухите райони на Испания ще бъде унищожена тази година заради сушата. Това показват изчисленията на фермерите, които призовават правителството на Педро Санчес за спешни мерки, съобразени с промените в климата, предаде БНР.

Миналата година беше шестата най-суха в историята на Испания и най-горещата от 1961 г., откакто се води статистика. Натрупаните валежи бяха с 16% по-ниски от средните, а среднодневната температура за първи път надхвърли 15°C.

Тази година края на април е белязан от 40-градусови жеги. Вследствие на това 27% от територията на страната е "нащрек" или в "извънредна ситуация" поради недостиг на вода. От малко над 20 милиона хектара полезна земеделска площ в цялата страна, 76% се напояват от дъжда, а 24% изкуствено. Затова и притесненията на фермерите са толкова големи-от една страна защото валежите са минимални, а от друга, защото водата за поливане е ограничена и крайно недостатъчна. Загубите за тази година от сега се изчисляват на най-малко 3,5 милиона хектара зърнени култури.

Най-засегнати са Андалусия, Естремадура, Кастилия Ла Манча и Мурсия, както и сухите райони на Арагон, Каталуния и Кастилия и Леон. "Това е ситуация, в която никога не сме се намирали", казват фермерите и прогнозират нов скок на цените на месото, зеленчуците, бобовите растения и зърнените култури, въпреки финансовата помощ на правителството и вноса на зърно от Украйна, които временно ги удържаха. Според доклад на Европейската централна банка Испания е една от страните, които са най-чувствителни към "инфлационните ефекти" от изменението на климата, заедно с Италия и Франция, със специален акцент върху храните, които вече са се увеличили с 16,5% в сравнение с миналата година.