Днес стартира тръжната процедура за избор на изпълнител на Лот 1 на автомагистрала "Струма", съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев днес пред журналисти, предаде БТА. Ще бъдат обявени условията пред кандидатите да изградят първата отсечка от магистрала „Струма“ - между Долна Диканя и Дупница. Участъкът е дълъг 17 км.
Срокът за избор на изпълнител и на надзорна компания е юли. Бюджетът на Лот 1 е 68 млн. евро. Очакваме едно състезание, в което да имаме добри цени, каза Плевнелиев.
Лот 4 на магистралата се движи в график и се очаква до две седмици да започне и тази процедура, добави министърът. Този участък се намира на другия край на магистрала „Струма“ - между Сандански и Марикостиново.
Магистрала „Струма“ ще се строри с прекъсване по средата – участъка на Кресненското дефиле, който е твърде сложен и чието изграждане ще струва доста. Той ще се прави след 2013 г.
По думите на Плевнелиев през 2011 г. основен приоритет в инструктурните проекти ще бъде АМ "Струма".  Тя е част от европейския коридор номер 8. "Построяването на магистралата ще консолидира европейска солидарност и европейско ноу хай, като целта е до 2015 г. тя да бъде готова", коментира преди месец регионалният министър.
В края на миналата година премиерът Бойко Борисов съобщи, че Европейската комисия се е съгласила да се обединят всички лотове от магистрала „Струма”. По думите му автомагистрала „Струма” може би е най-важната за Европа, защото свързва с пристанището в Солун, в същото време щяла реши сегашните проблеми с наводненията в района.
Още по темата - Кабинетът прави фирма за три магистрали