Разработили сме механизъм за енергийни компенсации и за тяхното финансиране в проект на закон за прилагане на европейски регламент за справяне с високите цени на енергията. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на заседание на Кризисния щаб по енергетика, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет (МС).

Акцент в предлаганите промени е предвидимост на цената на тока, газа и електроенергията за битовите потребители. "Така домакинствата ще имат спокойствието, че ще могат да си позволят осветление и отопление и няма да им се налага да сменят вида отопление в средата на отоплителния сезон", отбеляза Христо Алексиев. Той подчерта, че се запазва действието на регулирания пазар на електроенергия за битовите потребители.

"Механизмът ще се финансира чрез солидарни вноски от всички производители на електроенергия. Ще бъдат облагани свръхпечалбите на производителите и със средствата, които постъпват, ще се изплащат компенсации на тези, които се нуждаят от тях. Потребителите на ток, газ и парно, които имат обществени функции - училища, детски градини и ясли, социални домове и др., ще намерят подкрепа, за да продължа спокойно да изпълняват функциите си", увери Христо Алексиев.

Представителите на браншовите организации посочиха, че приемането на такъв закон е неизбежно и необходимо, но трябва да се помисли за детайлите на предлагания механизъм, така че той да се прилага лесно и прозрачно. Бизнесът приветства прозрачността при разговорите с държавата за доставките на природен газ, което доведе до значително намаляване на цената на синьото гориво. Те изразиха увереност, че и по въпроса за механизма за енергийни компенсации, сътрудничеството между държава, бизнес и синдикати, ще доведе до ползи за участниците на пазара и потребителите.

С 29 055 повече са заявленията за целева помощ за отопление, подадени към 13 октомври 2022 г., в сравнение със същия период на миналата година. Крайният срок за кандидатстване за целевата помощ е 31 октомври. Общият брой подадени заявления към 13 октомври е 346 486 за предстоящия отоплителен сезон. Към същия период на миналата година заявленията са били 317 431, съобщиха днес за БТА от Агенция за социално подпомагане (АСП). За целия отоплителен сезон 2021/2022 г. общо подадените заявления са били 343 991, уточниха от агенцията.