Пари за иновации има, работим на пълни обороти да подсигурим ресурс в този критичен момент за българския бизнес. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, който взе участие в провеждащия се София Тех Парк форум на тема "Новата европейска иновативна стратегия - възможности и предизвикателства" (New European Innovation Agenda), насочена към свързване на местните екосистеми за иновации, създаване на нови работни места и подкрепа за стартиращи компании.

Във форума участват още европейският комисар Мария Габриел, която е с ресор "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж", служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия д-р Бойко Таков и различни експерти в областта.

"Да, намираме се в условия на служебен кабинет, но държавата продължава да работи на пълни обороти. В пълен синхрон всички агенции и структури имаме един ясен приоритет, отвъд всякакви политически и партийни линии, а именно да продължаваме да подкрепяме хората и бизнеса, така че да има устойчивост. Това е основен приоритет - хората да не бъдат заложници на политически кризи", посочи министър Пулев, цитиран от БТА.

Той обяви, че по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, през Министерството на иновациите и растежа, общо 600 млн. лева ще бъдат на разположение на български малки и средни предприятия. "Основният фокус са иновациите", обясни той. Пулев допълни, че първата процедура по плана, свързана с технологичната модернизация, вече е отворена и има общ бюджет в размер на 260 млн. лева.

"Остават още три процедури. Работим усърдно с екипа до края на годината да подсигурим още ресурс", увери служебният министър на иновациите и растежа. Александър Пулев припомни още, че паралелно с Плана за възстановяване и устойчивост продължава и работата, свързана със средствата, които идват от структурните фондове. В по-напреднал етап на развитие са две програми, стана известно от думите на министъра, където общият ресурс е около 5 млрд. лева.

С нововъведенията нашите предприятия остават конкурентоспособни, смята Бойко Таков. Внедряването на иновациите е много съществена част за нашата икономика, посочи той пред участниците на форум.

"Пари има и то не малко. Проблемът е в регулярността на средствата, които стигат до бизнеса", смята Бойко Таков. Той допълни, че често намирането на финансиране за реализиране на различни проекти зависи от находчивостта на самите компании.

Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия управлява Националния иновационен фонд, който има нужда от дофинансиране, за да достигне до по-големи мащаби. Опитваме се и правим постоянни промени в неговите правила, така че да бъде все по-адекватен и полезен за компаниите, каза още Бойко Таков. Според него най-голямото надграждане се очаква с приемането на бъдещ Закон за иновациите.

Таков припомни, че компаниите могат да разчитат на подкрепа и от "Програма ЕВРОСТАРС", където проекти изпълняват компании от различни държави в условия на трансгранично партньорство.

Инициативата за форума е на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и на платформата "Български иновационен форум", с подкрепата на София Тех Парк, която обединява десетки иноватори, инвеститори, финансови институции, стъртъп проекти, представители на бизнеса, науката, политиката и гражданското общество.