Българският еврокомисар Мария Габриел представя днес в София "Новата европейска иновационна програма".

Идеята е на Изпълнителната агенция и на платформата "Български иновационен форум", с подкрепата на "София Тех Парк", като обединява десетки иноватори, инвеститори, финансови институции, стъртъп проекти, представители на бизнеса, науката, политиката и гражданското общество.

Приемането на Новата европейска иновационна програма (New European Innovation Agenda) е повратен момент за науката и иновациите в България и региона, подчертават от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Програмата е насочена към свързване на местните екосистеми за иновации, създаване на нови работни места и подкрепа за стартиращи компании с оглед на реализация на пълния им потенциал.

Събитието се провежда в зала "Джон Атанасов" на "София Тех Парк". В откриващия панел участват Комисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, ръководителят на отдел "Иновационна политика и достъп до финансиране" към ЕК Андраш Инотай, директорът на Европейския институт по иновации и технологии Мартин Керн, Кийт Секуейра от Европейския иновационен съвет, както и Антоанета Кръстева, директор на Главна дирекция "Образование, младеж, спорт и култура" към ЕК.

Представянето на "Новата европейска иновационна програма" можете да ГЛЕДАТЕ НА ЖИВО ТУК >> 

За да представят българската визия, на форума гостуват министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, проф. Сашо Пенов, министър на образованието и науката, както и представители на бизнеса, академичните среди, местната власт, неправителствени организации, инвестиционни фондове и асоциации.

Отделните панели събират участниците по темите за свързване на иновационни екосистеми; ангажиране на таланти; подобряване на съществуващите политики; регулаторни рамки и достъп до финансиране. Българският иновационен форум и членовете на Управителния съвет на организацията Моника Станишева, президент на Борда на директорите на Dir.bg, Милена Стойчева, изп. директор на Джуниър Ачивмънт (Junior Achievement България), Кристина Ескенази, председател на Биотехнологичен и здравен клъстер, и Марияна Хамънова, изп. директор на "Клийнтех" (Cleantech) България, ще представят различни възможности за българските предприемачи и стартиращи компании как най-пълноценно да се възползват от механизмите на "Новата европейска иновативна програма".