Ако "Лукойл" не си платят данъците, другата седмица ще има две теми, каза пред журналисти в парламента председателят на Комисията по енергетика в Народно събрание и депутат от парламентарната група (ПГ) на "ГЕРБ-СДС" Делян Добрев, цитиран от БТА. Той посочи, че едната тема е свързана с въпросните 500 млн. лева, за които премиерът Николай Денков вече е казал, че компанията дължи и ще си ги внесе другата седмица. Втората тема е свързана с вноските в енергийния фонд, които "Лукойл" трябва да започне да прави в размер на 3 млн. лева на ден. Добрев посочи, че тези вноски ще се връщат на хората под формата на 73 стотинки отстъпка за литър бензин и съответно за литър дизел. Дали ще се намерят нужните 121 гласа в парламента за вземане на такова решение, Добрев коментира, че зависи от позицията на "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Делян Добрев добави, че тези вноски се събират по същия ред като данъците, затова няма как да не се съберат. Той обясни, че през Фонда за енергийна сигурност трябва да постъпва вноската, която се формира от разликата между скъпия "Брент" и евтиния "Урал". Добрев обясни, че руският нефт е евтин, защото след началото на войната в Украйна има таван на цената от 60 долара на барел на този сорт петрол. Депутатът изтъкна, че въпросните 3 млн. на ден не зависят от това дали "Лукойл" е на печалба или на загуба, както и дали компанията е регистрирана на друго място. Тези вноски трябва да се платят, докато 500-те млн. лева данъци е съвсем различна тема, посочи депутатът.

По повод днешното решение на правителството за започване на реализацията на строителството на седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй", Добрев коментира, че то е в правилна посока и е вследствие на решение на Народното събрание, което възложи тази задача на Министерския съвет. Той уточни, че днешното решение ще бъде изпратено в Народното събрание за одобрение. По думите му групата на "ГЕРБ-СДС" има забележки по него, давайки за пример, че капиталът в това ново дружество, което ще отговаря за тази реализация, не трябва да е 500 млн. лева, а 1,6 млрд. лева, за да може да се гарантира работата му в следващите 3-4 години. "Това са свободните пари, които има в енергетиката и ние ще настояваме да бъдат прехвърлени като капитал в това ново дружество", каза още Добрев.

Премиерът Николай Денков обясни, че с днешното решение "по същество започва процесът, с който се структурира и финансира компанията, която ще осъществи строителството на седми блок". Индикативният срок е до 2033 г., но това са доста сериозни инвестиции, усилия и средства, така че реалната работа започва с това решение, отбеляза министър-председателят. За бъдещия осми блок на ядрената електроцентрала Денков каза, че е необходимо да се направи оценка на въздействието върху околната среда. "Това отнема време. С това решение ние започваме процеса."

Ивайло Мирчев от ПГ на "Продължаваме Промяната - Демократична България" коментира, че през последната година от "Лукойл" са поставили рекорд в печалбата си, благодарение на разликата в цената на петрол сорт "Урал" и "Брент". Заради това компанията трябва да си плати дължимото в българския бюджет. Според депутата тези дългове не са от сега, а са натрупани още 2007 г. и 2009 г. Затова трябва да се погледне по-назад и да се разбере дали "Лукойл" се е облагодетелствал и е плащал по-малко данъци. "Нашето отношение и стъпки към "Лукойл" ще бъдат твърди, за да си платят данъците", изтъкна Мирчев. Той поясни, че целта на дерогацията е била разликата в цените между "Урал" и "Брент" да остане в държавния бюджет, което не се е случило. Тези печалби са отишли в "Лукойл" и затова те трябва да се върнат в държавния бюджет.

По повод днешното решение на кабинета за започване строителството на нова ядрена мощност с опция за втора на площадката на АЕЦ "Козлодуй", Мирчев отговори, че това е дългосрочен ангажимент и е част от енергийната стратегия на страната. Седми и осми блок са част от енергийната сигурност на България и 2033 г. е реалистичен срок те да бъдат готови, добави депутатът.

Радослав Рибарски от ПГ на "Продължаваме Промяната - Демократична България" коментира, че новата ядрена мощност придобива все по-ясна форма. Тепърва трябва да се приложат следващите стъпки в решението - да се увеличи капиталът на предприятието, което ще отговаря за тази реализация, и след това се се върви по-нататък. На въпрос дали групата ще подкрепи предложението на Делян Добрев за увеличаване на капитала на това предприятие на 1,6 млрд. лева, Рибарски отговори, че този въпрос ще бъде обсъден. Но в самото решение се посочва, че ще се търси външно финансиране, така че по-скоро проектът се състои от това как ще бъде структурирано финансирането и как ще бъде подходено спрямо инжинеринга. От това зависи реализацията, а не от увеличаването на капитала на това предприятие. "AP1000 е технологията на "Уестингхаус", но в решението е записано, че ще се търсят няколко участника", завърши Рибарски.