Мярката с допълнителните 50 лева към пенсиите вероятно ще продължи до март 2021 г., съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред депутатите от парламентарната социална комисия.

По статистически изчисления пенсионерите дават по около 56 лева на месец за лекарства, като с тази мярка от допълнителни 50 лева към пенсиите възрастните хора ще бъдат компенсирани за най-неотложните си разходи, коментира Сачева.

Кога ще се получат добавките за октомври

През октомври за трети месец поред допълнителна сума от 50 лева ще бъде изплатена към пенсиите на около 2 118 000 български пенсионери, съобщиха от НОИ.

Редовното изплащане на пенсиите и допълнителните суми ще започне на 7 октомври (сряда) и ще приключи на 20 октомври (вторник).

Добавката от 50 лева се изплаща към пенсията или сбора от пенсиите заедно с другите добавки и компенсации към тях, а също така и над размера, ограничен до максималния размер на получаваните една или повече пенсии.

Допълнителна сума в същия размер получиха всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии, и за август и септември. За изплащането на тези добавки правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 105 962 800 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 година, отбелязаха от НОИ.

На 28 септември при посещението си в ловешкото село Лесидрен премиерът Бойко Борисов попита местните пенсионери дали си получават добавката от 50 лева. Докато има пандемия ще е така, каза премиерът и отпрати в бъдещето индексацията на пенсиите.

"Не може едновременно да индексираме пенсиите и по 50 лева да даваме, защото това са по 108 милиона лева на месец. Щом свърши пандемията ще индексираме и пенсиите", отбеляза премиерът.

Ще увеличават ли пенсиите

По въпроса за увеличение на пенсиите, министър Сачева заяви, че желанието на правителството е да бъдат подкрепени всички пенсионери, като същевременно се запази солидарният и справедлив модел на пенсионната система. По думите на министъра, обсъждат се различни варианти, като най-благоприятният е минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната - 1400 лева.

Това означава и вдигане на максималния осигурителен доход до евентуално 3200 лева при минимална заплата 650 лева. От думите на Сачева стана известно, че по-скоро подкрепя предложението на КНСБ за увеличаване на всички пенсии.

Не е взето още решението дали увеличението ще е от 1 януари или от 1 юли, но принципът ще бъде всички пенсионери да получат такова. Обсъжда се дали то да е през увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж или през диференцирано увеличение чрез "швейцарското правило", но при всички случаи ще има и осъвременяване през "швейцарското правило" (по него всяка година на определена дата (примерно 1 юли) пенсиите се увеличат с 50% от инфлацията и 50% от нарастването на осигурителния доход.).

По отношение на разходите за промените министърът каза, че минимален разход е около 1.2 млрд. лв. до максимален 3.8 млрд. лева.

Във вторник, 29 септември, КНСБ представи пакет от промени, които биха довели до увеличаване на всички пенсии. Синдикатът предлага от 1 януари 2021 година да се увеличат базовите параметри на входа на системата, като увеличението е на основата на процентното увеличение на минималната работна заплата, заложено от правителството с 6,56 на сто.

Така с предложенията ще се постигне минимална пенсия от 300 лева, максимална пенсия от 1440 лева, 10 на сто увеличение на пенсиите от 300 до 369 лева и 5 на сто на останалите.

Докъде с мярката 60/40

Мярката 60/40 ще продължи да действа до края на годината, като ще има нови облекчения за работодателите, съобщи министърът на труда и социалната политика пред депутатите от парламентарната социална комисия.

За работодателите, ползвали до момента мярката, няма да е необходимо да подават наново документи. Ще подават само списъчен състав на служителите, за които кандидатстват, ще се взема под внимание осигурителният доход за месец август.

Новите предложения за промени предстои да бъдат разгледани в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Ще се увеличат ли заплатите на чиновниците

На този етап няма яснота дали в бюджета за следващата година ще бъде заложен ръст от 10 процента на заплатите в бюджетната сфера, стана известно от коментар по темата на Деница Сачева пред журналисти.

"Все още няма решение за увеличение с 10 на сто на заплатите в бюджетната сфера догодина, в хода на бюджетната процедура ще се обсъди и подобно предложение. Не е изключено, но не и задължително", посочи Сачева в отговор на въпрос, цитирана от БТА.

По думите на министъра обсъждат се възможностите на бюджета за увеличение на заплатите на общинските администрации, защото те изостават значително повече спрямо останалите.