За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2542 лв. месечно. Това означава, че за един човек от четиричленно домакинство необходимите средства за живот средно са 635,53 лв., каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на онлайн пресконференция за представянето на резултатите от наблюдението на потребителските цени и на необходимите средства за издръжката на живота за последните три месеца на 2020 година. Той цитира данни на Института за социални и синдикални изследвания /ИССИ/ на КНСБ, предаде БТА.

За осигуряване на средствата, необходими за издръжката на живота от 2542 лв., трябва нетният размер на работната заплата за всеки от двамата възрастни членове на този тип домакинство да бъде не по-нисък от 1271 лева. Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

Припомняме, че предходното проучване на синдиката показа, че общата стойност за издръжка на 4-членно домакинство към септември е  2508 лева.

Последните данни показват още, че се задълбочават поляризацията на доходите от труд и социалните неравенства. В девет от 28-те области на страната размерът на средната работна заплата представлява под 75 процента от средната за страната. С най-голяма концентрация на нископлатени работници са: Видин /945 лв./, Благоевград /922 лв./, Силистра /953 лв./, Кюстендил /988 лв./, Смолян /992 лв./.