За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2504 лева месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за юни 2020 година.

Данните бяха представени на пресконференция днес от президента на КНСБ Пламен Димитров, от експерта Виолета Иванова и от директора на института Любен Томев.

Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 626 лв. месечно.

Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

Общо 67 процента са домакинствата, които са с общ доход под необходимите средства за издръжка на живот, след като през същия период на 2018 година са 71,5 на сто, а 2019 година са 71 процента. Все още всяко седмо домакинство от десет живее с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живота.

28,5 от домакинствата са с общ доход на човек до 363 лева, което е официалната линия на бедност за 2020 година. Това са близо 2 млн.65 хиляди души. Отчита се леко намаление на делът на бедните домакинства спрямо същия период на предходната година, когато са представлявали 30 процента, но се запазва на високи нива.

38,5 процента от домакинствата са с общ доход на човек от линията на бедността до необходимите средства за живот. Това са около 2 млн. 778 хиляди души . Тази група също отчита движение надолу, след като през същия период на миналата година представляваше 41 процента.

33 на сто от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живот - 626 лева. В групата се очертава положителна тенденция при нарастване на обхвата, който вече надхвърля дела на бедните домакинства.

Синдикатът иска 50 лв. към пенсиите до края на годината

КНСБ даде положителна оценка на представените вчера от правителството допълнителни социално-икономически мерки. Според лидера на синдиката Пламен Димитров до края на година да бъдат предприети още мерки за подпомагане, независимо от тяхната цена.

КНСБ настоява действието на мярката "60 на 40" да бъде удължено след септември, пенсионерите да получават по 50 лева към пенсиите до края на годината и да бъде разширен обхватът на хората, които получават помощи за отопление през зимата. По последни данни на КНСБ издръжката на живота на човек от 4-членно домакинство е 626 лева на месец.