Инфлацията във Великобритания отново се е ускорила през юли, достигайки най-високото равнище от създаването на сегашния индекс на потребителските цени през януари 1997 г., съобщи финансовата агенция Ажефи-Дау Джоунс (Agefi-Dow Jones), на която се позова БТА.

Индексът на потребителските цени в Обединеното кралство е нараснал с 10,1 на сто на годишна основа през юли след повишението с 9,4 на сто през юни, сочат данни на Националната статистическа служба (ONS).

На месечна основа индексът се е покачил с 0,6 на сто след +0,8 на сто предходния месец.

Икономистите, анкетирани от "Уолстрийт джърнъл", очакваха за юли годишна инфлация от 9,8 на сто и месечна от 0,4 на сто.

Базовият индекс, който изключва силно променливи категории като енергията и храните, се е повишил през юли с 6,2 на сто на годишна основа и с 0,3 на сто на месечна. Икономистите очакваха годишно увеличение от 6 на сто.

Банк ъв Ингланд (Bank of England - BoE) очаква инфлацията да скочи до 13,3 на сто през октомври, уточнява Ройтерс.

"Всяка изненада на възходяща инфлация затяга ситуацията, в която се намира BoE, с нарастващия инфлационен натиск, съчетан с нарастващи насрещни ветрове на рецесията", коментира Люк Бартоломю, старши икономист управление на активи в asset manager abrdn, цитиран от Ройтерс.

Ръстът на цените на енергията в Европа, в резултат на инвазията на Русия в Украйна, е главният двигател на инфлацията и е вероятно да насочи Великобритания към продължителна, макар и плитка рецесия, по-късно тази година, смята BoE.

В данните обаче се намеква, че инфлационният натиск може да започне да намалява.