Според неотдавнашна оценка броят на кръчмите в Англия и Уелс е спаднал до най-ниското си ниво за всички времена. През първата половина на тази година броят на кръчмите е бил по-малко от 40 000 - преди десет години те са били с около 7000 повече. Това сочи анализ на консултантската компания Altus Group, публикуван в понеделник и цитиран от ДПА.

В доклада се казва, че кръчмите са били разрушени или превърнати в жилищни помещения и офиси. "Алтус" подчертава, че след пандемията от COVID-19 и затварянето на заведенията хотелиерската индустрия е била засегната от рекордно високата инфлация и рязкото повишаване на разходите за енергия. Според специалистите само от края на 2021 г. до юни са затворени около 200 пъба. Особено засегнати са графство Уест Мидландс около Бирмингам, град с над един милион жители, както и Лондон и Източна Англия.

По данни на Британската асоциация за бира и пъбове (BBPA), Британския институт за хотелиерство и UK Hospitality само една трета (37%) от пъбовете са печеливши.

Ръководителят на BBPA Ема МакКларкин призова за помощ от страна на правителството. "Изключително важно е да получим облекчение, за да намалим този натиск, или рискуваме да губим все повече кръчми от година на година", заяви тя.