В продължение на три години 122-ма души, избрани чрез теглене на жребий сред около 2 милиона доброволци, ще получават всеки месец 1200 евро като част от проучване за универсален базов доход в Германия, предаде Франс прес.

Плащанията се финансират чрез дарения от 181 000 данъкоплатци.

През следващите три години ще се направи емпирично изследване за това дали и как безусловното и редовно плащане на определена сума пари, покриваща повече от базовите нужди за съществуване, оказва влияние върху поведението на хората, посочи научният ръководител на проекта Юрген Шуп от Германския институт за икономически изследвания Де И Ве (DIW).

Това е втора инициатива от този род на асоциацията "Майн грундайнкомен" (Моят основен доход).

През 2017 година се проведе първо проучване в по-малък мащаб с участието на 85 души, които получаваха по 1000 евро на месец. В експеримента тогава участваха хора с ниски доходи.

Участниците във втория експеримент не са избрани въз основа на доходите им. В замяна от тях не се иска нищо и всеки решава сам дали освен да получава сумата всеки месец иска и да работи.

Доброволците са хора на възраст между 21 и 40 години, от средната класа и които живеят сами.

Михаел Бомайер от "Майн грундайнкомен" обясни, че в този възрастов диапазон се взимат важните решения в живота. Проучването има за цел да установи дали получаването на базов доход влияе на тези решения.

Всъщност за старта на експеримента бе съобщено миналия август. Тогава бе даден ход на кампанията по набиране на желаещи за участие в него.