122 души ще получават три години по €1200 базов доход в Германия

Всеки от подбраните решава сам дали освен месечната сума иска и да работи

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вече правено в нацистка Германия. Цената е била 70% данъци за всички рабитещи.

Това е прелюдия към общество без собственост. Всички основни потребности ще са ти задоволени, но няма да имаш право на никаква собственост. В общи линия - хората ще са бройлери

PEYTSCH

В Берлин 1200 евро стигат само за наема. Хватката е да се преместиш за 3 години например по Черноморието...

Темата за базов доход е много интересна и изглежда подвеждащо проста. Само дето не е. От една страна са аргументите в стила Който не работи не трябва да яде, от друга страна това е начин да се справим с нищетата. Наблюдавам че повечето хора нямат елементарни познания за житейски и икономически факти в човешкото общество. А именно, че не винаги тези които работят, получават достойно заплащане и това по някога не е по тяхна вина. Работата им може да не се цени от икономическата реалност поради причини извън техният контрол и способности. Примерно роботи да заместят строител или келнер с 30г стаж в бранша, но прекалено късно за този човек да се преквалифицира (особено ако няма талант към новата професия). Какво става с тези хора които де факто не са мързеливи безделници но обстоятелствата елиминират бранша в който имат опит и талант? Трябва да бъдат оставени на улицата, голи боси и гладни? Или да ги натискаш да станат нещо за което нито имат способности нито време! От друга страна е опасноста да се злоупотребява с този модел, и хора които реално могът да печелят достойно заплащане, да предпочетат да мързелуват на тези пари. Отговорите не са нито лесни нито еднозначни и единственият начин да се разбере, е да се пробва с пилотна програма като тази описана в статията. Разбира се, само икономически напреднали държави могът да си позволят да мислят в тази посока. Другите...дето не са си надвили на масрафа, едва ли ще могът да си позволят такива идеи.

+ за становището, но - за могЪт!!!

Експеримент с 122 души няма да даде реални резултати. Проблемът е какво ще се получи, ако се направи както са го замислили, цялото население да получава 1200Е безусловен базов доход. Дали хората ще имат мотивация да работят и дали тези 1200евро няма да се обезценят, ако са безплатни. Също така какво става с всички социални програми на правителствата - пенсии, здравеопазване, помощи и т.н. Държавите ще имат ли пари и да раздават някаква безусловна сума и да поддържат социалните си програми?

Четете малко, преди набързо да кажете какво си мислите по тема, която чувате за първи път. Идеята на базовия доход е да замени всички социални плащания... Не да е още едно плащане за което ще следи една нова агенция. Също така, никой не е казал, че базовия доход ще осигурява лукс. И средна класа няма да те прави.

Критерият за причсляване към определена социално-икономическа класа не е количествен, а качествен!

Значи държавното здравеопазване ще отпадне. И като ти се наложи някоя операция на цена 30-40 хиляди лева, как ще си я платиш с безусловния базов доход?

"Доброволците са хора на възраст между 21 и 40 години, от средната класа и които живеят сами." Какво означава "средна класа"? На някои май въобще не им е ясно какво е това...?

Миналата година един политик от партията на Меркел каза че е от средната класа. Доходите му бяха над 1 милион на година.

Едни дето изкарват 1500 на месец, също твърдят, че са от средната класа... :))

Критерият за причсляване към определена социално-икономическа класа не е количествен, а качествен!

Убийте всякаква самоинициатива и желание за работа в хората. При 25% корпоративен данък, 20% ДДС и още толкова върху дохода и осигуровки не виждам смисъл да се развива бизнес. В Германия е даже по-зле.

Западняците само с тъпотии се занимават напоследък. Вече нищо не им е ясно как работи, особено парите. Пари на калпак са просто новата кота нула. Елементарни истини не знаят, като например - ако парите растяха по дърветата, щяха да са ценни колкото шумата.