Икономисти и активисти в Берлин днес дадоха ход на проект, обявен за първото по рода си дългосрочно проучване за универсален основен (базов) доход в Германия, предаде ДПА.

Хората могат да се записват за участие в проекта, в който на 120 души за период от три години ще се изплащат по 1200 евро на месец, обяви Германският институт за икономически изследвания Де И Ве (DIW). Негови партньори в инициативата са асоциацията "Майн грундайнкомен" (Моят основен доход) и учени от института "Макс Планк" и Кьолнския университет.

Предвижда се участниците в проекта да започнат да получават безусловните парични суми, финансирани от частни дарения, от пролетта на идната година.

"Искаме да знаем как влияе на поведението и манталитета и дали основният доход може да помогне за справяне с текущите предизвикателства в нашето общество", заяви Михаел Бомайер от "Майн грундайнкомен".

При представянето на проекта Юрген Шуп от Де И Ве отбеляза, че макар в световен мащаб вече да има проучвания по радикалното предложение, резултатите от тях са ограничени.

"Те са или остарели, не подлежат на обобщаване, или изучават основния доход само за безработните. Затова с това проучване ние сме истински новатори в научната област в Германия", добави Шуп.