Въпреки това обаче бизнес климатът продължава да се задържа стабилно над дългосрочното си средно равнище, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Влошаването на стопанската конюнктура се дължи на понижение на бизнес климата в строителството, в търговията на дребно и в сектора на услугите, при негов подем единствено в промишлената сфера.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се покачва през септември с 1,9 пункта, заличавайки голяма част от спад с 2,2 пункта месец по-рано, като по-силният показател се дължи на по-оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия. По тяхно мнение, настоящата производствена активност се оценява като леко подобрена, като очакванията им за дейността през следващите три месеца са също по-благоприятни, отчита анкетата на НСИ.

Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, продължава да бъде свързана с несигурната икономическа среда, следвана от недостига на работна сила, макар че през последния месец се наблюдава намаление на негативното въздействие на първия фактор.

По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца, показва проучването на НСИ. 

През септември показателят “бизнес климат в строителството“ се понижава с 1,8 пункта след негова стабилизация през предходните два месеца. Според анкетата на НСИ това влошаване се дължи изцяло на по-резервираните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията им през следващите шест месеца. По тяхно мнение през последния месец има известно увеличаване на получените нови поръчки, но очакванията има за строителната активност през следващите три месеца се влошават.

Най-сериозните проблеми, затрудняващ дейността на предприятията в този сектор, са свързвани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила. По отношение на продажните цени в строителството, преобладаващата част от мениджърите в сектора ме предвиждат промяна на тяхното равнище през следващите три месеца.

Спад през септември с цели 3,5 пункта бележи съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно“ след негов скок с 4,5 пункта през август, като това понижение се дължи на изместване на оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състояние на техните предприятия от “добро“ към “задоволително“, което обаче е нормално за този сезон, посочва НСИ. Техните прогнози са по-резервирани и по отношение на обема на продажбите и поръчките към доставчици през следващите три месеца.

Основните фактори, затрудняващи развитието на дейността в отрасъла, продължават да са свързани с конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене. По отношение на продажните цени в отрасъла преобладаващите очаквания на търговците на дребно са те да останат без промяна през следващите три месеца.

В същото време съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите“ се понижава до 2,5 пункта (след повишение с 1,9 пункта през август) в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на техните предприятия. Същевременно и при техните прогнози относно търсенето на услуги през следващите три месеца се наблюдава известен песимизъм, показва последната анкета на НСИ.

И тук конкуренцията в бранша, както и несигурната икономическа среда остават основни пречки за развитието на бизнеса в сферата на услугите, като през септември се наблюдава засилване на тяхното негативно влияние. Относно продажните цени, по-голяма част от мениджърите очакват продажните цени в сектора да останат без промяна през следващите три месеца.