Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който отговори на парламентарен въпрос за състоянието на търговските дружества на МО, на които министърът е принципал.

Консолидираната печалба на Група ТЕРЕМ към 20 септември т.г. е 1 млн. 807 хил. лева. Към същата дата в дружеството няма неразплатени задължения към персонала, посочи Каракачанов. "Интендантско обслужване" ЕАД отчита за третото тримесечие на годината намаление на печалбата със 127 хил. лева.

Дружеството работи основно по сключени договори с МО. Очаква се за отчетната финансова 2017 г. изпълнението им да доведе до подобряване на финансовото му състояние. За третото тримесечие на 2017 г. "Снабдяване и търговия" - МО ЕООД отчита загуба в размер на 24 хил. лева. Тя обаче е значително намалена спрямо загубите от предходните две тримесечия - 109 хил. лева и 97 хил. лева.

Утвърдена от министъра програма за период 2017 - 2019 г. трябва да доведе до подобряване на финансово-икономическото състояние на дружеството и преодоляване на натрупаните загуби. "Армстройинвест" ЕООД отчита за третото тримесечие на настоящата година загуба в размер на 36 хил. лева, като тя е намаляла спрямо отчетената загуба от предходното тримесечие, която е в размер на 57 хил. лева.

Към 31 декември т.г. се очаква дружеството да реализира повече приходи предвид приключването на отделни етапи от действащи договори и да намали натрупаните загуби. "ПРОНО" ЕООД отчита за третото тримесечие на годината намаление на загубата спрямо предходното тримесечие с 50 хил. лева, а "МОБА" ЕООД за същото тримесечие отчита загуба в размер на 20 хил. лева. Тя обаче е значително намалена спрямо загубите от предходните тримесечия - съответно 213 и 300 хил. лева. "Военно издателство" ЕООД инкасира за третото тримесечие загуба от 47 хил. лева, като се отчита намаляване спрямо загубите от предходните тримесечия, посочи министърът на отбраната, който представи данни и за останалите дружества.