Топлофикациите, химическата промишленост, машиностроенето, стъкларството и хлебопроизводството са секторите с най-голямо потребление на газ. Там се очакват и най-големите ефекти от ръста в цената, съобщава БНР.

След като през последните години набраха скорост, докато горивото поевтиняваше, производствата се разшириха, обновиха мощности и затвърдиха пазари. Сега биха се оказали в риск именно заради загубата на пазара.

Според директора на "Агрополихим" Васил Александров, увеличението на газа ще се калкулира единствено в сметката на предприятията: Вече имаме подписани договори и планиране на база на тези цени на газа, които в момента ползваме и утре това ще доведе естествено до загуби.

От Федерацията на големите енергийни консуматори съобщиха, че природният газ формира около 70% от производствените разходи и поисканото увеличение ще удари фирмите значително. В числа, според предложението на доставчика "Булгаргаз", синьото гориво трябва да поскъпне от 300 на близо 400 лв. за 1000 куб. метра от 1-ви април. Без върху базисната цена, която КЕВР ще одобри, да се начисляват акцизът и разходът за пренос.

Това обаче не означава ръст в цените на крайния продукт в индустрията, коментира председателят на федерацията Константин Стаменов.

Ако поскъпне природният газ, това по никакъв начин не означава, че ще поскъпнат стоките, които тези предприятия произвеждат, защото тези предприятия работят в условия на конкуренция. За сметка на конкурентоспособността някой може и да не е на печалба, казва Стаменов.

Това обаче не може да се каже за бързооборотните стоки, каквито са храните. И особено за хляба, чието производство 100% е зависимо от газа, казва Мариана Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и следкарите.

Според нея цената на хляба може да започне да се променя още от нивата, хамбарите, минава през мелниците, през опаковките. Влиза в хлебопроизводството, през търговците, които също имат енрегийни разходи и стига до крайния потребител. Няма бранш в България, който да може да поеме едни такива увеличения, които идват от нищото, допълни тя.