Гърция се стреми да прекрати конфликтите с кредиторите и да избегне дефолт, пише днес британският в. "Файненшъл таймс", цитиран от ТАСС и БТА.

Според изданието гръцкото правителство се надява това да стане преди срещата на финансовите министри от еврозоната на 20 февруари.

Компания Ротшилд ще консултира Гърция във всички области, засягащи дълговете й, включително за воденето на преговори с кредиторите и подновяване на емитирането на гръцки суверенни облигации.

Консултантите, представители на европейската династия Ротшилд, ще заменят в тази дейност американската инвестиционна банка Лазард, която имаше тясно сътрудничество с гръцкото финансово министерство при преструктурирането на дълга, отбелязва британският вестник.

Гръцкото министерство и компания Ротшилд отказаха да коментират тази информация. От 2010 г. страните от еврозоната и Международният валутен фонд предоставиха на Гърция спасителни кредити в размер на близо 250 милиарда евро. През август 2015 г. беше приета трета програма за помощ на Гърция от европейските кредитори в размер до 86 милиарда евро.

В момента гръцкият дълг надвишава 315 милиарда евро, или 175 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), а според европейския Пакт за стабилност и растеж обемът на държавния дълг на страните от еврозоната не бива да превишава 60 процента от БВП.