На среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и вицепремиера Томислав Дончев, премиерът Бойко Борисов е подчертал, че представителите на китайската банка са потвърдили готовност за финансиране на проекта при условията на българското правителство.

Те са реализация на АЕЦ „Белене“ на пазарна основа, без инвестиции от страна на държавата и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената електрическа енергия.

За намеренията китайски компании да вземат АЕЦ "Белене" се разбра преди дни.

В началото на декември представители на Китайската национална ядрена корпорация се срещнаха с Бойко, Дончев и Петкова.

След като „Национална електрическа компания“ ЕАД вече плати на „Атомстройекспорт“ дължимата според арбитражното решение във връзка с проекта „Белене“ сума, тя ще придобие оборудването. Това ще позволи отделяне на активите в проектна компания и стартиране на процедура за приватизация.

До 3 месеца министърът на енергетиката да възложи технико-икономически и правен анализ на проекта АЕЦ "Белене" - реши правителството в оставка, като се мотивира с необходимостта от действия за рационалното използване на площадката и придобитото преди седмица от НЕК руско оборудване.

Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова обясни, че анализ се налага, за да се върви по ясна и прозрачна процедура за бъдещето на "Белене".

В този анализ Министерски съвет изрично настоява да бъде разгледан вариантът, в който активите и пасивите в Националната електрическа компания, които са свързани с този проект, да бъдат обособени в отделно търговско дружество, което дружество да бъде приватизирано впоследствие в рамките на една публична, прозрачна процедура.

Ако "Белене" бъде успешно приватизирана, това ще означава, че НЕК ще реализира приход и ще бъде върната помощта от държавата, с която се плати произведеното в Русия оборудване, каза Петкова.

Министърът не отрече, че има интерес и от американски инвеститор, но отказа да спомене коя е третата компания.